Noua față a Teatrului Național. Restaurant și piese în aer liber, pe acoperiș

Noua față a Teatrului Național. Restaurant și piese în aer liber, pe acoperiș

Ion Caramitru rămâne pentru încă cinci ani managerul celui mai mare teatru din Capitală. Artistul, ce a primit din partea Ministerului Culturii aproape nota maximă pe un proiect ambițios, vrea să dubleze personalul și să facă un Mall Cultural din TNB

Teatrul Național București, la un pas de a fi transformat într-un adevărat Mall Cultural în centrul Capitalei, cu restaurant, expoziție, terasă, bibliotecă, cafenele și parc. Ideea îi aparține lui Ion Caramitru, managerul pentru încă cinci ani al instutuției de cultură și cel care a obținut aproape nota maximă (9,95) la evaluarea finală a proiectul de management, potrivit anunţului făcut de Ministerul Culturii.

În proiectul său, Caramitru vorbește despre 850 de angajați la Teatru Național București (TNB), cu 350 de salariați mai mulți decât are acum. „Am să creez 850 de locuri de muncă la TNB, până în anul 2021 și dacă primesc aprobare de la Ministerul Culturii și Guvern. La ora aceasta, însă, am mai puțini angajați de cât aveam când am venit aici. În 2005 erau 500 de oameni, iar acum mai sunt 480, iar în loc de trei săli, cum jucam atunci, sunt șapte. Avem nevoie de 850 de oameni ca să putem juca în toate sălile, în paralel”, a explicat Ion Caramitru pentru EVZ. Managerul spune că a cerut de un an o suplimentare cu 50 de posturi, pe care o și primise guvernarea Ponta. Inițiativa a fost modificată, iar posturile au venit fără finanțare. „Va trebui să le plătim lefurile din venituri proprii. Banii pe care îi avem nu sunt suficienți. Mai mult, patru luni, anual, TNB nu face încasări”, a mai spus el.

FOTO: Ion Carmitru

Ion Caramitru a vorbit în proiectul de management și despre vocaţia culturală polivalentă a instituţiei bucureştene. El vrea să inițieze un festival național al teatrelor și spune că se va concentra pe colaborări cu UNATC, dar și cu licee. „Fondurile alocate de către Ministerul Culturii nu sunt suficiente. În proiectul meu vorbesc despre un restaurant mare la parter, cu terasă, terasă restaurant pe acoperiș, teatru în aer liber, tot pe acoperiș, dar care nu se scoate la licitație, o librărie, mai multe cafenele, dintre care una mai mare în foaierul Sălii Mari”.

Toate acestea ar trebui să aducă o infuzie de capital la Teatrul Național, dar Ion Caramitru spune că nu va fi mare lucru deoarece, conform legii, jumătate din valoarea chiriei pleacă spre bugetul de stat. „Chiria se va stabili prin licitație. Nu va fi însă foarte mare deoarece se vor face investiții mari în spații. Toate încăperile despre care vorbim au nevoie de amenajări, dotări etc”, a adăugat el. Managerul a spus că a făcut un nou cadastru, iar cheltuielile au fost enorme pentru cele șapte hectare construite: „Suntem în faza în care ne apropiem de licitație, pe undeva prin luna septembrie”. „Ne dorim ca Teatrul Național să fie o oază de cultură în anul 2021, iar modelul este inspirat după tipicul Teatrului Național din Londra. Avem încă lucruri care nu s-au terminat, cum ar fi parcul pietonal din jurul teatrului – unde se află acum parcarea - și unde, în curând- vor avea acces doar pompierii și, eventual, taxiurile. Oamenii se vor putea plimba, vor putea să bea aici o cafea, sau să mânce la TNB și apoi să vadă un spectacol. Pot, de excemplu, să urmărească spectacolele de tineret, de la ora 17.00, de pe platformă pentru asta.