Au început înscrierile pentru „Noua Casă” 2024. Condițiile pentru accesarea creditelor garantate de stat

Programul Noua Casă. Credit foto: Arhiva EVZ

Cumpărarea unei locuințe este principala necesitate a tinerilor români, susțin analiștii financiari. Pentru că mulți dintre ei nu își permit să cumpere o casă cu bani cash, se po înscrie în Programul „Noua Casă” 2024.

Noua Casă 2024 are un buget de un miliard de lei, a transmis Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Înscrierile în programul garantat de stat sunt în derulare, conform sursei citate. Locuințele achiziționate prin programul Noua Casă nu pot fi vândute înainte de a trece cinci ani de la achiziție. De asemena, închirierea acestora este permisă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

„Noua Casă” 2024 a luat startul. Programul are un buget mai mic și reguli stricte pentru beneficiari

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Programul „Noua Casă” permite persoanelor fizice să acceseze  credite pentru achiziția unei locuințe, cu dobânzi mai mici datorită garanțiilor statului. Valoarea maximă a creditului este de 66.500 de euro pentru locuințele cu prețul de până la 70.000 de euro, cu un avans minim de 5%. Pentru locuințele cu prețul de până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului poate ajunge la 119.000 de euro, necesitând un avans de 15%.

Ministerul Finanțelor a stabilit care sunt comisioanele aplicate de bănci pentru pentru 2024: comisionul de gestiune al garanțiilor este de 0,15% pe an calculat la soldul garanției statului, iar comisionul unic de analiză este de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare.

Dobânda aplicată creditelor este variabilă, bazată pe Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor plus o marjă fixă, oferind astfel condiții avantajoase pentru achiziționarea unei locuințe, informează oficialii Ministerului Finanțelor.

Cine poate aplica pentru programul „Noua Casă”

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Bugetul  pentru acest program a fost diminuat în 2024 față de anul 2023, de la 1,5 miliarde de lei la 1 miliard de lei, pentru a facilita „accesul în mod optim pentru beneficiari, cu precădere pentru cei tineri”, susține Ministerul Finanțelor. Programul se adresează celor care nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită; fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens, este necesră  o declarație pe propria răspundere. Accesând Programul, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți și de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului și nepurtător de dobândă.

Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă. Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului. Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul acestui program, precizează Ministerul Finanțelor. Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro.