Un nou subiect de scandal între AstraZeneca și Uniunea Europeană. La o percheziţie a carabinierilor într-o fabrică din Italia au fost descoperite 29 de milioane de doze de AstraZeneca. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reluat tonul dur faţă de AstraZeneca.
Un nou subiect de scandal între AstraZeneca și Uniunea Europeană. La o percheziţie a carabinierilor într-o fabrică din Italia au fost descoperite 29 de milioane de doze de AstraZeneca. Nefericita descoperire are loc pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de rata scăzută de vaccinare din ţările europene, relatează Digi 24, citând presa internațională.
Critici dure din partea oficialilor UE
Descoperirea realizată de carabinieri a constituit scânteia care a aprins un nou scandal între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID-19 şi Uniunea Europeană şi provocat critici dure din partea oficialilor UE.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reluat tonul dur faţă de AstraZeneca. Ea a sugerat o posibilă blocare a exporturilor de vaccin de către Uniunea Europeană.
„Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări”, a spus Ursula von der Leyen.
”Cerem urgent explicații ! ”
„Cerem urgent explicaţii! AstraZeneca depozitează zeci de milioane de doze şi nu respectă contractul cu UE”, a fost reacţia europarlamentarului german Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.
De fapt, lotul de 29 de milioane de vaccinuri din fabrica AstraZeneca din Italia era destinat Belgiei. Dintre acestea, conform companiei producătoare, 13 milioane sunt alocate programului COVAX destinat distribuţiei de vaccinuri în ţările sărace şi în curs de dezvoltare. Restul urmează a fi livrate direct ţărilor UE.
Fabrica percheziţionată de carabinieri este deţinută de Catalent. La această companie AstraZeneca a trimis dozele de vaccin pentru a fi împachetate şi pregătite de distribuţie.
Poliția nu a descoperit nereguli în actele firmei
„Poliţia nu a descoperit nimic în neregulă cu actele firmei”, a declarat un purtător de cuvânt al fabricii.
Situația reliefează cât de jos a ajuns încrederea între autorităţile europene şi producătorul AstraZeneca (AZ), crede presa internațională.
Astfel, percheziţia carabinierilor a fost declanşată după ce oficialii UE au criticat public AstraZeneca pentru întârzierile în livrarea dozelor de vaccin promise. Ursula von der Leyen a ameninţat chiar cu blocarea de către UE a exporturilor de vaccin. Contactat pe această temă de Comisia Europeană, premierul Italiei, Mario Draghi, a solicitat o anchetă în acest sens ministerului italian al Sănătăţii.
UE a decis prelungirea mecanismului de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19
UE a decis, recent, prelungirea mecanismului de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID, în contextul în care statele europene se confruntau cu întârzieri în livrarea de doze de la AZ. Oficialii italieni au refuzat să spună dacă guvernul de la Roma va bloca exportul lotului de 29 de milioane de doze destinate Belgiei.
Potrivit unui oficial UE, ingredientul activ pentru o mare parte din dozele vaccinului AstraZeneca vine de la o fabrică din Olanda. Însă, pentru ca vaccinurile AstraZeneca să poate fi distribuite în interiorul blocului comunitar, e nevoie ca respectiva fabrică să primească o aprobare din partea Agenţiei Europeane a Medicamentului ( EMA ).
Relaţiile dintre producătorul anglo-suedez de vaccinuri şi UE s-a înrăutăţit însă treptat şi a alimentat o spirală a neîncrederii. Din primul lot de 80-100 de milioane de doze promise, AstraZeneca a reuşit să livreze doar 30 de milioane.