Evenimentul Zilei > International > Nou seism la Vatican: Condamnat pentru că a tăinuit acte de pedofilie, cardinalul Barbarin demisionează!
Nou seism la Vatican: Condamnat pentru că a tăinuit acte de pedofilie, cardinalul Barbarin demisionează!

Nou seism la Vatican: Condamnat pentru că a tăinuit acte de pedofilie, cardinalul Barbarin demisionează!

Condamnarea lui Barbarin urmează după condamnarea numărului 3 de la Vatican, George Pell, şi un congres contra abuzurilor sexuale.

Cutremur în Biserica Franţei: cardinalul Philippe Barbarin şi-a anunţat joi la prânz demisia, ocazie cu care a făcut şi o scurtă declaraţie. „Am decis să merg să-l văd pe Sfântul Părinte pentru a-i înmâna demisia mea”, a anunţat ierarhul la sediul diocezei sale din Lyon, citat de AFP.

Anunţul a survenit la câteva ore după ce Barbarin a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că nu a denunţat agresiunile pedofile care au avut loc în dioceza sa. În aprilie 2016, atunci când au apărut primele semne ale scandalului, prelatul propusese să-şi dea demisia, însă a fost refuzat de Papă.

Absent din sala de judecată, cardinalul Barbarin a fost „declarat vinovat de ne-denunţarea relelor tratamente faţă de un minor între 2014 şi 2015”, potrivit cuvintelor preşedintei tribunalului corecţional din Lyon, Brigitte Verney.

Barbarin, care este arhiepiscop de Lyon şi primat al Galiei, continuă să susţină că este nevinovat, iar avocaţii săi şi-au anunţat intenţia de a face apel.

Este a treia oară când un episcop este condamnat în Franţa după alte două cazuri similare, în 2001 şi 2018.

Barbarin a fost acuzat că a acoperit presupuse agresiuni sexuale ale părintelui Bernard Preynat, din dioceza Lyon (al cărui proces nu a avut încă loc), faţă de mai mulţi tineri cercetaşi.

Hotărârea instanţei subliniază responsabilitatea cardinalului: „Philippe Barbarin a ales să îşi protejeze instituţia de care aparţine şi să nu sesizeze justiţia (…) Dorind să evite scandalul, provocat de abuzurile sexuale multiple comise de un preot (…) Philippe Barbarin a preferat să-şi asume riscul de a împiedica descoperirea foarte numeroaselor victime ale abuzurilor sexuale şi a le interzice acestora exprimarea durerii.”

Condamnarea şi demisia lui Barbarin vin pe fondul unui nou val de scandaluri sexuale care loveşte Sfântul Scaun, care a culminat cu condamnarea numărului 3 de la Vatican, cardinalul George Pell. Recent, la Vatican a avut loc un congres al episcopilor catolici din întreaga lume pentru a găsi metode de stopare a abuzurilor sexuale.