Elevii din România ar putea rămâne flămânzi din cauza unui nou proiect controversat al Ministerului Sănătății, care vrea să interzică vânzarea de pizza, sucuri şi cafea pe o rază de 500 m, lângă școli.
Ministerul Sănătății vrea să închidă pizzeriile și patiseriile aflate la sub o jumătate de kilometru de școli
Ministerul Sănătății a decis să interzică vânzarea de pizza, sucuri și cafea într-o rază de 500 de metri în jurul școlilor. Astfel, mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri vor avea de suferit, în urma acestor noi reguli dorite de minister, motivată prin „menținerea igienei în școli și în zonele învecinate”.
Vânzarea de cafea și băuturi energizante, precum și de produse din tutun, către minori, este deja interzisă prin lege. Dar acum, într-un efort demn de Iulian Mincu, medicul care a inventat „Alimentația rațională” în timpul dictaturii comuniste a lui Ceaușescu, Ministerul Sănătății a impus, prin lege, o listă de alimente calificate drept „nepotrivite pentru preșcolari și școlari”, printre care se numără prăjiturile, produsele de patiserie, chipsurile, biscuiții, sucurile, cartofii prăjiți, pizza și hamburgerii.
Vânzarea acestor produse va fi interzisă într-o rază de 500 de metri de pe străzile care duc către grădinițe, școli, licee, after-school-uri, școli profesionale, palate ale copiilor și cluburi sportive școlare, conform unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției.
Legea prevede și schimbări pentru conducerea școlilor
Noul ordin al ministerului introduce noi reguli privind formarea profesorilor, dimensiunile băncilor școlare și noi cerințe pentru școli în ceea ce privește greutatea ghiozdanelor elevilor.
Prin proiectul de ordin publicat marți, Ministerul Sănătății aduce modificări la Normele de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, stabilite inițial prin Ordinul nr. 1456/2020.
Una dintre măsurile prevăzute în propunerea e lege constă în restricționarea accesului copiilor și adolescenților la produsele calificate ca nesănătoase. Așa că, pe lângă băuturile alcoolice, energizante, cafea, substanțele psihoactive și produsele din tutun, în incinta unităților de învățământ preșcolar vor fi interzise și unele produse alimentare considerate a fi junk-food, incluse într-o listă de „alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor”.
„Pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art.9 litera a) din Legea nr 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare”, se arată în noul ordin, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății.
Ce alimente și băuturi le interzice minorilor Ministerul Sănătății
Conform legislației în vigoare, pe lista alimentelor considerate dăunătoare pentru preșcolari și școlari se află:
- prăjituri
- bomboane
- acadele
- hamburgeri
- pizza
- produse de patiserie
- brânză topită
- maioneză
- cartofi prăjiți
- alte alimente prăjite
- chipsuri
- biscuiți sărați
- covrigei
- sticksuri
- snacksuri
- alune și semințe sărate
- alimente comercializate la vrac,
- sendvișuri neambalate
- „orice tip de băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate”.
Practic, sucurile naturale nu vor mai putea fi vândute minorilor..
Concret, noile reguli vor afecta următoarele unități:
- creșele,
- grădinițele,
- școlile,
- liceele,
- colegiile,
- școlile profesionale,
- palatele
- cluburile copiilor,
- cluburile sportive școlare,
- atelierele de creație,
- serviciile de îngrijire a copiilor în timpul zilei, cu sau fără semiinternat de tipul „after school”, „babysitting”, „baby-parking”,
- centrele de vacanță
- alte unități publice sau private precum centrele educaționale.