Nou miting al opoziţiei ucrainene la Kiev. Pro-europenii au părăsit sediul primăriei după eliberarea a 234 de manifestanţi

Nou miting al opoziţiei ucrainene la Kiev. Pro-europenii au părăsit sediul primăriei după eliberarea a 234 de manifestanţi

Opoziţia ucraineană se mobilizează din nou masiv în stradă duminică împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici, declarându-se în acelaşi timp dispusă să facă concesii, după eliberarea militanţilor arestaţi, una din acestea fiind părăsirea sediului primăriei din Kiev, ocupat încă din decembrie şi transformat în centru de comandă al mişcării pro-europene.

Pentru a 11-a oară de la declanşarea contestaţiei în urmă cu trei luni, generată de schimbarea cu 180 de grade a poziţiei Puterii, care a renunţat la apropierea de UE pentru a se întoarce spre Rusia, manifestanţii au decis să se reunească la amiază (10h00 GMT) în Maidan (Piaţa Independenţei) din centrul Kievului, scrie AFP.

Adunarea precedentă, din 9 februarie a reunit aproape 70.000 de persoane în Maidan, ocupat de circa trei luni de protestatari şi acoperit de aproximativ o sută de corturi şi de baricade.

Mişcarea de contestare s-a transformat în decursul săptămânilor într-o respingere pur şi simplu a regimului preşedintelui Viktor Ianukovici şi nici demisia guvernului, nici negocierile angajate după confruntări - soldate cu patru morţi şi peste 500 de răniţi la sfârşitul lunii ianuarie - nu au potolit conflictul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opozanţii au promis să pregătească astăzi o “ofensivă paşnică" pentru a obţine satisfacerea revendicărilor. Pentru a dezamorsa tensiunea, autorităţile au anunţat vineri eliberarea tuturor celor 234 de manifestanţi reţinuţi în decembrie.

Dar acuzaţiile împotriva lor, care le pot aduce pedepse grele de până la 15 ani închisoare, nu vor fi abandonate, în virtutea legii amnistiei adoptate în ianuarie, decât dacă contestatarii evacuează clădirile oficiale pe care le ocupă, între care se află şi primăria Kievului. În contrapartidă, preşedintele Ianukovici a invitat vineri seara opoziţia “să facă concesii".

Partidul naţionalist Svoboda, care controlează primăria, s-a declarat sâmbătă dispus să evacueze clădirea după ce decizia va fi făcută publică de “Consiliul" Maidanului, compus din reprezentanţi ai partidelor de opoziţie şi din militanţi ai societăţii civile.

Situată pe bulevardul central Kreşciatik, primăria a fost luată cu asalt în timpul unei manifestaţii uriaşe, ca urmare a dispersării violente a studenţilor în centrul Kievului. Clădirea - în care au fost înfiinţate o cantină şi un spital de campanie - găzduia până azi circa 700 de manifestanţi care dormeau şi se încălzeau acolo, amintește Agerpres.

Dar evacuarea primăriei nu marchează prin nimic un recul pentru manifestanţi. “Revoluţia nu face decât să înceapă", a declarat pentru AFP Ruslan Andriiko, membru al partidului Svoboda şi responsabil local. “Acum, că suntem în stradă, trebuie să mergem până la capăt. Când Ianukovici îşi va da demisia, vom face o mare sărbătoare aici", l-a completat o participantă, Marina Nekrasova.

“Timpul nu se scurge în favoarea preşedintelui Ianukovici, al cărui sprijin este în declin chiar în cadrul partidului său", estimează profesorul german Andreas Umland, care predă la Universitatea de Ştiinţe Politice din Kiev.

“Este vorba acum de a se ajunge la un acord cu privire la împărţirea puterii o perioadă de tranziţie până la noile alegeri. Problema care rămâne de rezolvat este câtă putere va rămâne în mâinile preşedintelui", a adăugat el.