Evenimentul Zilei > Economie > Nou impozit pe hoteluri şi restaurante, din 2017
Nou impozit pe hoteluri şi restaurante, din 2017

Nou impozit pe hoteluri şi restaurante, din 2017

E oficial. De anul următor, toţi patronii de hoteluri şi restaurante au de achitat un impozit forfetar, în funcţie de localitate şi capacitate. Astfel, cei care declarau profituri zero până acum nu mai scapă de impozitare

Noile reglementări sunt cuprinse în Legea 170/2016, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Impozitul specific, ce se va aplica de la 1 ianuarie 2017, înlocuieşte cota de 16% pe profit şi se va calcula în funcţie de mai mulţi indicatori.


Dacă vorbim de restaurante şi unităţi de catering, valoarea impozitului standard este de 1.400 lei, care se va înmulţi cu elemente variabile ca zona, suprafaţa utilă comercială, coeficientul de sezonalitate.

Potrivit calculelor realizate de EVZ, pe baza formulei prevăzute în anexele Legii, afacerile mai mici din domeniu vor plăti un impozit specific pe metru pătrat (mp) de aproape două ori mai mare decât un restaurant de peste 500 mp. Astfel, un restaurant de până la 30 metri pătraţi (mp) dintr-o staţiune de interes naţional va plăti pe an un impozit specific de 2.856 lei (adică 95,2 lei/mp).

Cel mai puţin va plăti un restaurant de peste 801 mp – respectiv 41.790 lei (52 lei/ mp).

Cât va plăti un patron de pensiune

Pe de altă parte, la hoteluri şi pensiuni, calculele sunt mai simple. Astfel, fiecare unitate hotelieră va plăti un impozit anual pentru fiecare loc de cazare în funcţie de zonă. De pildă, o pensiune de trei stele dintr-o staţiune de interes naţional va datora statului 132 lei pentru fiecare pat. La o capacitate de 20 de paturi, rezultă că suma de dat la stat pe 2017 va fi de 2.640 lei. Dacă ar fi plătit 16% din profit, aceeaşi sumă ar fi fost datorată la un câştig pe an de 16.500 lei (circa 3.650 euro).

Delta, cea mai mică taxă

Unităţile din Delta Dunării beneficiază de cele mai mici tarife din ţară. Astfel, un hotel de 3 stele din Deltă va datora 64 de lei/loc de cazare/ an. Comparativ, cel mai mare impozit este datorat de hotelierii din Bucureşti şi din alte 8 oraşe (Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara) – 308 lei pe loc de cazare pe an, la trei stele.

Un operator din domeniu, cu afaceri în Deltă şi Bucureşti, ne-a declarat că taxele sunt simbolice, din punctul lui de vedere. „Chiar şi pe Bucureşti e făcut decent. E foarte bine pentru turism. E aberant să avem sute de pensiuni într-o staţiune şi taxe zero. Dacă nici profit de 3.000 euro nu faci la o pensiune de trei stele, mai bine vinzi şi ţii banii la bancă”, ne-a declarat acesta. Un patron de pensiune de la munte se plânge însă că măsura „va pune lacăt pe multe uşi”, pentru că „la munte sunt săptămâni în care nu-ţi intră nimeni pe uşă, orice ai face”.