Evenimentul Zilei > Sport > Norvegienii cer boicotarea Mondialului din Qatar
Norvegienii cer boicotarea Mondialului din Qatar

Norvegienii cer boicotarea Mondialului din Qatar

Rosenborg Trondheim este ultima formaţie nordică care se alătură demersurilor de împiedicare, pe ultima sută de metri, a găzduirii Campionatului Mondial din 2022, de către emiratul arab.

Cunoscutul club de fotbal din prima divizie a Norvegiei, Rosenborg Trondheim, face presiuni tot mai mari pe lângă Federaţie pentru a boicota turneul final ce urmează să se desfăşoare anul viitor, în Qatar.

Întrunită într-o şedinţă extraordinară, Adunarea Generală a grupării alb – negre a acuzat încălcarea frecventă a drepturilor omului din statul arab şi a solicitat Federaţiei Norvegiene de Fotbal să refuze participarea nordicilor la Campionatul Mondial din 2022.

Unul dintre iniţiatorii acestei acţiuni, Kenneth Kjelsnes, spune răspicat că este inacceptabil ca FIFA să meargă mai departe cu planul său de a organiza acest turneu final în Qatar şi aminteşte despre mulţii muncitori morţi pe şantierele de construcţie a stadioanelor pe care se vor disputa meciurile din 2022. „Dacă turneul final se va desfăşura anul viitor, în Qatar, atunci acesta va începe într-un cimitir” a declarat acesta.

Tromso, primul club din Europa care a cerut boicotarea Mondialului

Primii care au luat atitudine şi s-au ridicat împotriva participării reprezentativei conduse de selecţionerul suedez Lars Lagerback la competiţia din Qatar au fost cei de la Tromso, ocupanta locului întâi al clasamentului din Norvegia.

Credem că, în cazul în care Norvegia se va califica la Campionatul Mondial de anul viitor, va fi necesar să refuzăm să călătorim în Qatar. Faptul că sclavia modernă, corupţia şi un număr mare de muncitori morţi sunt fundamentul Cupei Mondiale din 2022 nu este deloc acceptabil. Vom cere Federaţiei Norvegiene de Fotbal să susţină boicotarea acestui turneu final” au comunicat, pe un ton vehement, conducătorii formaţiei care a sărbătorit în luna septembrie împlinirea a o sută de ani de la înfiinţare.

Aflată într-o grupă dificilă, din care mai fac parte Olanda şi Turcia, fosta adversară a României din Nations League şi din preliminariile pentru EURO 2020 va pleca doar cu cea de-a treia şansă la calificarea la Mondialul din Qatar. Norvegienii vor debuta în aceste preliminarii, în 24 martie, într-o deplasare facilă, pe terenul micuţei naţionale a Gibraltarului.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: