Evenimentul Zilei > International > Norvegia NU UITĂ: Şi anul acesta a DĂRUIT Regatului Unit un BRAD de CRĂCIUN în semn de recunoştinţă
Norvegia NU UITĂ: Şi anul acesta a DĂRUIT Regatului Unit un BRAD de CRĂCIUN în semn de recunoştinţă

Norvegia NU UITĂ: Şi anul acesta a DĂRUIT Regatului Unit un BRAD de CRĂCIUN în semn de recunoştinţă

Şi în acest an, la 6:00 pm, mii de londonezi s-au adunat pentru a se bucura de iluminatul tradițional al pomului de Crăciun al orașului din piața Trafalgar. Arborele de 25 de metri strălucește cu sute de lumini și vine ca un cadou din Norvegia, așa cum se întâmplă în fiecare an începând din 1947. Pomul este un simbol al recunoștinței față de Marea Britanie pentru ajutorul acordat regelui norvegian în timpul celui de-al doilea război mondial.

În aprilie 1940, după ce germanii au atacat Nybergsund, regele Haakon VII a fugit în  Anglia.  Germanii au invadat Norvegia, dar regele împreună cu familia regală și membrii înalți ai guvernului s-au refugiat la Londra.

În timp ce era la Londra, regele avea știrile transmise special pentru el,  în limba norvegiană primind în mod regulat mesaje și informații care erau vitale pentru mișcarea de rezistență din țara sa de origine.  Regele Haakon a devenit simbolul rezistenței și inspirației norvegiene a voinței poporului norvegian de a lupta pentru libertate și independență.

După eliberarea Norvegiei la 7 iunie 1945 și după cinci ani în exil, regele s-a întors în țara sa având parte de o primire călduroasă din partea poporul său. El a trebuit să se ocupe refacerea ţării după distrugerea cauzată de război.

Cu toate acestea, nici el, nici norvegienii nu au uitat cât de esențial a fost ajutorul britanic în eliberarea țării lor. Prin urmare, în fiecare an din 1947, Norvegia trimite un molid norvegian gigant prietenilor lor britanici ca semn de recunoștință, sărbătoare și comemorare a sprijinului britanic în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cadoul anual de Crăciun a devenit un simbol al unei prietenii de lungă durată între cele două țări. Arborele este ales cu mare grija cu multi ani înainte de a fi expediat în Marea Britanie. Este numit "Regina pădurii" și este de obicei o molid de 50 până la 60 de ani.  Tăierea copacului este o ceremonie ținută în pădurea Normarka, în afara orașului Oslo.

Pentru mulți londonezi, iluminarea pomului de Crăciun și cântatul pomului din Piața Trafalgar este începutul numărătoarei inverse până la Crăciun. Mulți dintre ei se adună acolo pentru a participa la sărbători, pentru a dona și pentru a cânta colinde. Arborele este îndepărtat în a 12-a noapte de după Crăciun și dat pentru reciclare.  Pentru a participa la celebrarea anuală a prieteniei, multe orașe din Norvegia donează pomi de Crăciun peste tot în Marea Britanie. Timp de decenii, orașele din Edinburgh, Newcastle, Coventry, Orkney și Sunderland primesc brazii de Crăciun norvegieni, titrează thevintagenews