Administrația Trump și-a intensificat campania de presiuni pentru eliberarea lui Andrew Brunson, la o zi după ce tribunalul care îl judecă a dispus plasarea acestuia în domiciliu supravegheat după 21 de luni de detenție. Brunson este acuzat de terorism.

„Statele Unite vor dicta sancțiuni grele Turciei pentru detenția lungă a pastorului Andrew Brunson, un mare creștin, un om de familie și o ființă minunată”, a scris Trump pe Twitter.

„El suferă enorm. Acest bom credincios nevinovat ar trebui eliberat imediat.”

Cu puțin timp înainte, și vicepreședintele Mike Pence, care este un creștin evlavios și practicant, a rostit o amenințare asemănătoare direct la adresa președintelui Turciei, în cadrul unui eveniment organizat la Departamentul de Stat având ca temă libertatea religioasă.

„Președintelui Turciei și guvernului turc, am un mesaj în numele președintelui Statelor Unite ale Americii: eliberați-l pe pastorul Andrew Brunson acum sau fiți gata să înfruntați consecințele.”

Nici Trump, nici Pence nu au dat detalii despre ce fel de sancțiuni ar putea fi vorba.

Amenințarea sancțiunilor american a provocat turbulență pe piața financiară turcă. Lira turcă a căzut imediat la 4,89 pentru un dolar, pentru a-și reveni ușor la 4,842.

Bursa din Istanbul a căzut și ea cu 1,75%, pentru a marca apoi o revenire ușoară.

Brunson, originar din Carolina de Nord, a muncit în Turcia timp de peste 20 de ani. El a fost acuzat că a ajutat gruparea din Ankara despre care se spune că s-ar afla la originea puciului din 2016.

Pastorul, care s-a declarat nevinovat, riscă 35 de ani de închisoare.

În trecut, Erdogan a făcut legătura între soarte lui Brunson și cea a clericului islamic Fehtullah Gülen, pe care îl consideră „creierul” puciului. Acesta trăiește în exil în SUA.

Erdogan a sugerat un schimb între Brunson și Gülen.

La scurt timp după mesajele celor doi lideri americani, ministrul turc de Externe a dat un răspuns tăios: „Nimeni nu dă ordine Turciei. Nu vom tolera amenințări din partea nimănui. Domnia legii este pentru toți; nici o excepție”, a scris pe Twitter Mehmet Cavușoglu.