Meteorologii spun că, din cauza diferenţelor mari de temperatură, s-au format nori cumulonimbus, care înmagazinează o energie echivalentă cu cea a 10 bombe nucleare.
Vijeliile, inundaţiile şi grindina au făcut ravagii, începând de miercuri, în zeci de localităţi din ţară şi din apropierea Bucureştiului. Meteorologii spun că fenomenele, deşi severe, sunt obişnuite pentru această perioadă.
Urgia a început alaltăieri seară, la Oradea, unde o ploaie torenţială de circa 45 de minute a inundat curţile localnicilor şi a blocat mai multe artere din oraş. În unele cazuri, apa a ajuns chiar până sub geamurile locuinţelor, iar, pe mai multe străzi, maşinile au fost înconjurate de ape.
În timpul nopţii, sute de hectare de culturi agricole din judeţul Buzău au fost distruse de grindină, iar vântul puternic a doborât mai mulţi arbori şi a afectat reţelele electrice. Traficul rutier a fost întrerupt pe drumul dintre Buzău şi localitatea Bisoca din judeţ, după ce acoperişul unei brutării s-a prăbuşit pe şosea, fiind smuls de ceea ce localnicii susţin că a fost o tornadă. Patru ciobani au fost trăsniţi
La Dobârlău, în judeţul Covasna, o vijelie a format un torent puternic de apă care a inundat aproape toate gospodăriile. În judeţul Constanţa, şase localităţi au rămas fără curent, în urma ploii torenţiale şi a furtunii. Doi ciobani care dormeau într-o baracă au murit trăsniţi, pe un câmp din apropierea comunei constănţene Pantelimon. Alţi doi ciobani au fost omorâţi de un fulger, ieri-dimineaţă, într-o zonă montană izolată din Masivul Iezer. În zona Dimieni-Tunari, la 18 kilometri de Bucureşti, grindina căzută în câteva minute a distrus grădini şi culturi. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) arată că în regiunile afectate au existat un câmp de presiune scăzută şi o instabilitate atmosferică foarte mare. Temperaturile ridicate din cursul după-amiezii şi umezeala de la nivelul solului au antrenat o masă mare de vapori de la suprafaţă, care a dus la formarea norilor cumulonimbus. Aceştia înmagazinează o cantitate uriaşă de energie, echivalentă cu cea a zece bombe atomice, şi provoacă mişcări ale curenţilor de aer pe plan vertical, care capătă rapid aspect de vijelie.
ANM nu a emis cod galben deoarece aria fenomenelor a fost restrânsă şi s-a desfăşurat pe o perioadă scurtă de timp. „Aceste fenomene sunt greu de prognozat. Noi folosim radare meteo, care ne transmit date pentru a realiza prognoze de scurtă durată“, a explicat meteorologul de serviciu. În privinţa presupusei tornade de la Buzău, meteorologii pun sub semnul întrebării producerea unui asemenea fenomen rar, care nu este urmat de ploaie. Potrivit ANM, instabilitatea atmosferică va mai dura doar pe parcursul zilei de astăzi, vremea urmând să intre în normal începând de mâine.