Evenimentul Zilei > International > Nordul Californiei arde. Alertă meteo pentru duminică
Nordul Californiei arde. Alertă meteo pentru duminică

Nordul Californiei arde. Alertă meteo pentru duminică

Incendiile terifiante au continuat să distrugă nordul Californiei, sâmbătă, în jurul San Francisco, favorizate de condițiile meteorologice care se așteaptă să se deterioreze duminică, cu vânt și furtuni noi.

Cel mai mare focar din regiune, LNU Lightning Complex, situat la nord de San Francisco, este acum al doilea cel mai devastator incendiu din istoria Californiei, cu peste 127.000 de acri distruse.

Cei 1.400 de pompieri de la fața locului au înregistrat progrese în lupta împotriva incendiului, de vineri, iar sinistrul era stăpânit în proporție de de 15%, în creștere față de 7%, vineri dimineață, potrivit agenției de pompieri din California, CalFire.

Chiar dacă a traversat în cea mai mare parte zone nelocuite până acum, LNU Lighting Complex a distrus deja 560 de clădiri și a provocat moartea a patru persoane.

În total, incendiile din această săptămână au ucis cel puțin cinci persoane în California.

La sud-est de San Francisco, un alt focar, SCU Lightning Complex, nu departe de San Jose, a făcut ravagii, după ce a transformat în cenușă peste 118.000 de hectare, favorizat de căldura uscată. Vineri seara, focul era stăpânit în proporție de 10%.

De asemenea, în zonă, de-a lungul coastei de la sud din San Francisco, în apropiere de Santa Cruz, un al treilea incendiu major, CZU Lightning Complex, a condus la evacuarea a aproximativ 77.000 de persoane.

În total, peste 119.000 de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele de la începutul incendiilor, care au început după o serie de furtuni care au lovit statul cu peste 12.000 de fulgere în 72 de ore.

La o informare de presă, sâmbătă dimineața, autoritățile comitastului Santa Cruz au declarat că situații meteorologice mai favorabile au permis pompierilor să controleze mai bine focul și să protejeze locuințele.

Însă se așteaptă ca răgazul să fie de scurtă durată, deoarece serviciul național de prognoză meteo, National Weather Service , a emis, sâmbătă, o alertă pentru duminică, luni și marți.

În regiune se estimează că se vor produce rafale de vânt cu viteze de până la 100 km/h, de natură evident să să accelereze progresia flăcărilor, scrie Boursorama.

Un alt factor de risc, noi furtuni sunt așteptate în următoarele trei zile, NWS avertizând că „este posibil ca fulgere să declanșeze noi incendii în regiune, inclusiv în zone îndepărtate”.