Evenimentul Zilei > Economie > Noile tarife maxime pentru RCA ar putea fi aprobate azi de Guvern
Noile tarife maxime pentru RCA ar putea fi aprobate azi de Guvern

Noile tarife maxime pentru RCA ar putea fi aprobate azi de Guvern

Guvernul discută în ședința de astăzi proiectul de hotărâre care urmează să pună în practică tarifele maxime pentru RCA, calculate deja de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ieri, Consiliului Concurenței și-a dat acordul pe Hotărârea de Guvern care va implementa prețurile maxime. Consiliul Concurenție a precizat că nu va analiza modalitatea de calcul al tarifelor sau nivelul lor, ci se va uita la compatibiltatea textului de hotărâre de guvern cu legile Concurenței și cu normele europene, potrivit Realitatea.net.

În urma scandalului monstru creat de transportatori legat de scumpirile excesive ale tarifelor, ASF a mutat costurile pe umerii persoanelor fizice. În acest fel, firmele de asigurare își păstrează profiturile, dar șoferii români vor plăti cu aproximativ 30% mai mult.

În ceea ce privește persoanele fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani,, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat luni că instituţia pe care o conduce propune introducerea în Hotărârea de Guvern prin care vor fi aprobate tarifele maximale pentru RCA a unei menţiuni referitoare la primele aferente persoanelor fizice, astfel încât acestea să nu ajungă la prima maximală. 

“Nu avem de-a face cu un control al costurilor de pe persoane juridice pe persoane fizice, iar primele maximale pe care le-am stabilit nu conduc la creşterea primelor pentru persoane fizice, dimpotrivă. (…) Sunt tarifele maximale, nu trebuie să se ajungă acolo. Uitaţi-vă la comparaţia pe cele opt societăţi de asigurări! Toate tarifele maximale sunt sub primele medii practicate de societăţi, cu două excepţii: City Insurance şi Euroins. (…) Noi ne-am întâlnit astăzi (luni – n. r.) cu Consiliul Concurenţei şi ca să avem un control pe primele individuale, să nu ajungă la tarifele maximale, am propus să reflectăm în Hotărârea de Guvern îngheţarea tuturor primelor la nivelul notificărilor către ASF sub prima maximală, să nu ajungem la tarifele maximale” a precizat Negriţoiu.

Deputații din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor i-au cerut, luni, demisia președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, și, pentru că nu au primit niciun răspuns la această solicitare, au votat începerea procedurilor legale pentru demiterea acestuia.

Asta după ce ultimele decizii ale ASF au mutat povara prețurilor la RCA din spatele transportatorilor pe umerii persoanelor fizice. La acuzațiile primate, Mișu Negrițoiu a susținut că nu are ce să-și reproșeze și că oricine va veni în locul lui va trebui să facă exact același lucru pentru a asigura funcționarea pieței.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în data de 17 octombrie, într-o ședință specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.