Republica Moldova. După ce a făcut remanierile pe care și le-a dorit, premierul Dorin Recean a cerut miniștrilor să facă o evaluare a tuturor instituțiilor subordonate. Solicitarea a fost adresată în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, la care au participat și noii membri.
Guvernul resetat începe cu evaluarea
Toate instituțiile subordonate Guvernului vor fi evaluate. Măsura a fost cerută de premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.
„Cer tuturor, șefilor din ministere, mă refer la miniștri, să faceți o evaluare a managementului tuturor instituțiilor subordonate. Ca să ne asigurăm că nu tolerăm incompetența, nu tolerăm lipsa de rezultate. Foarte minuțios evaluăm performanța, integritatea și competența fiecărei instituții subordonate și în mod special a șefilor acelor instituții. Trebuie să continuăm să facem ordine, să asigurăm disciplină, să debirocratizăm comunicarea și procesele din instituții. Să ne asigurăm că oferim servicii publice calitative pentru mediul de afaceri, dar și pentru cetățeni”, a declarat Dorin Recean.
Un nou/vechi Guvern
În seara zilei de 18 noiembrie, după o zi plină de suspans, premierul Dorin Recean a anunțat noua componență a cabinetului de miniștri.
Noile remanieri guvernamentale au stârnit nemulțumiri la Chișinău. Deși anterior se discuta despre plecarea a cel puțin cinci membri ai Executivului, doar doi miniștri noi se vor regăsi în garnitura anunțată de premier. Unul dintre ei a fost secretar de stat până la numire.
În urma remanierilor, doar ministrul de Interne, Adrian Efros, și-a pierdut fotoliul.
Acesta a fost înlocuit cu un om din interiorul MAI, secretarul de stat Daniela Misail Nichitin.
Ministru al Agriculturii a fost numită Ludmila Catlabuga, o antreprenoare din nordul țării. În ceea ce-l privește pe fostul ministru Vladimir Bolea, acesta va conduce Ministerul Infrastructurii. Fotoliul s-a eliberat săptămână trecută, după ce Andrei Spînu și-a anunțat plecarea din Guvern, dar și din PAS.
Prim-ministrul a admis că ar putea urma și alte schimbări „dacă unii dintre ei nu vor livra rezultatele așteptate de societate”.
Partidele politice, dar și reprezentanții societății civile au cerut demisia miniștrilor Infrastructurii, Internelor, Agriculturii, Justiției, Economiei și Sănătății. Dintre aceștia, doar unul a rămas fără fotoliu.