Hitul "Respectă-te române!" a fost înregistrat după o lună de la tragedia din clubul Colectiv şi la cinci ani de când Vunk a lansat ”Vreau o ţară ca afară”. „"Respectă-te, române!" este suma pieselor noastre. Ne facem auziţi şi "Vreau o ţară ca afară" şi nevoia de a trezi în cei de lângă noi puterea de a se respecta pe ei înşişi, pe cei din jurul lor, locul în care trăiesc, locul în care muncesc, ţara în care cresc. Respectă-te, române! Asta este cea mai mare putere a ta!”, este mesajul celor din trupa Vunk.

„Ambele piese au fost scrise având aceeaşi sursă de inspiraţie, sentimentul că undeva, acolo, în tot ce înseamnă putere ca funcţie în România, există o aroganţă, o nesimţire, un cinism, pe care noi ceilalţi le simţim tot mai mult. Mesajele noastre nu sunt îndreptate către aceştia, politicalamitatea românească, ci către români. Eu cred în ideea că, aşa cum au plecat marile schimbări în lumea asta, totul pleacă de la individ şi nu de la funcţia pe care o poartă. Om cu om se face popor şi noi toţi trebuie să ne facem auziţi, atunci când ei se fac că nu ne văd”, a spus Cornel Ilie, solistul trupei Vunk.

Artistul ştie ce le trebuie românilor pentru a se simţi cu adevărat respectaţi, împliniţi şi sărbătoriţi: „Respectul faţă de sine este drumul către bucuria asta, de a simţi că trăieşti în ţara pe care o iubeşti. Totul pleacă de la percepţia personală. Respectul faţă de tine însuţi şi faţă de oameni poate anihila toată nesimţirea administrativă şi politică. Respectul faţă de ceilalţi face să crească şansele de a te simţi împlinit. Suntem creaţi pentru a trăi împreună, pentru a ne ajuta, a ne ridica unii pe alţii, de a ne pune scut împreună când este nevoie.”

Întrebat cum arată România lui şi cât e de departe această Românie de România ideală, Cornel Ilie a precizat: „România mea şi România ideală se găsesc în multe locuri din ţară asta şi în foarte mulţi oameni, pe care îi văd şi pe unii chiar îi cunosc. România ideală este suma Româniilor pe care cât mai mulţi să o facă ideală în felul lor, pentru ei înşişi.”

„De mult mai multe ori decât când nu am fost. Ruşine nu mi-a fost niciodată”, a răspuns solistul de la Vunk în momentul în care a fost întrebat când s-a simţit mândru că este român.