Șase localități au fost declarate stațiuni turistice și au fost introduse în lista zonelor cu prioritate la investiții. Prin Hotărâre de Guvern promovată de Ministerul Turismului, alături de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, unitățile administrativ-teritoriale cu potențial turistic ridicat itră, astfel, în circuitul touristic national. Printre cele șase se numără comuna Oncești, din județul Maramureș acolo unde se află cea mai veche cetate dacică din România și o poartă maramureșeană unică în lume.
Ministerul Turismului a anunțat că a promovat, alături de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, o Hotărâre de Guvern care introduce încă șase noi localități în lista zonelor cu potențial turistic ridicat. Astfel, unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în această listă vor avea prioritate la obținerea finanțării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Zonele incluse, prin actul normativ adoptat în ședința Executivului din 29 august 2018, în lista unităților administrativ-teritoriale cu resurse turistice mari sau foarte mari sunt:
- Breaza (jud. Buzău)
- Siriu (jud. Buzău)
- Oncești (jud. Maramureș)
- Mitreni (jud. Călărași)
- Turcinești (jud. Gorj)
- Hoghilag (jud. Sibiu)
- Vîrșolț (jud. Sălaj)
Actul normativ adoptat în ședința de Guvern din 29 august prevede actualizarea Anexelor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 190/2009, transmite Ministerul Turismului.
Zonele cu resurse turistice au șanse mai mari în atragerea finanțărilor nerambursabile. Astfel, proiectele de infrastructură turistică vor fi promovate cu prioritate în cadrul programelor naționale, regionale și județene de dezvoltare.
„Dezvoltarea sustenabilă a turismului este una dintre prioritățile mele. Fiecare măsură a Guvernului are în vedere creșterea potențialului turistic, iar pentru acest lucru investițiile sunt vitale. Prin Hotărârea de Guvern adoptată, am crescut șansele ca zone cu adevărat minunate să devină mai ușor accesibile turiștilor. Cu banii pe care îi pot obține grație acestei noi clasificări, autoritățile locale pot dezvolta tot ceea ce înseamnă infrastructură turistică. Suntem conștienți că avem nevoie de investiții în turism și dovedim acest lucru prin aceste măsuri venite în sprijinul tuturor celor care cred în dezvoltarea României ca destinație turistică majoră”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Potențialul turistic al unei zone este determinat de existența resurselor turistice, fie ele naturale sau antropice, și este clasificat conform unei metodologii elaborate de Ministerul Turismului și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
În prezent, numai 109 localități din România beneficiază de titlul de stațiune turistică de interes național sau local.
Localitatea cu cea mai veche cetate dacică din România
Una dintre localitățile beneficiare a acestei decizii a Guvernului este comuna Oncești, din județul Maramureș. Autoritățile au amenajat, la intrarea în comună, o poartă maramureșeană unică în lume. Totodată, pe data de 26 august, atunci când e Ziua comunei Oncești a fost organizată „Ziua Dacilor Liberi”, „pentru a marca, astfel, faptul că avem cea mai veche cetate dacică din nordul României”. „Tradiția spune că dacii își făceau casele din nuiele și pământ. Există dovezi la muzee din Sighetu Marmației și București. Cetatea datează din anul 9.000 î.Hr.. Ne-am propus ca programul să debuteze cu resfințirea bisericii, iar apoi să înceapă sărbătoarea. Vom avea artiști de marcă, un foișor din lemn și piatră”, a mărturisit Matei Godja, primarul comunei Onceşti.