Noi scumpiri, în toiul verii, pe litoralul românesc

Deși în timpul săptămânii, stațiunile de la mare sunt mai mult goale, turiștii preferând weekendurile, jumătatea lunii iulie vine cu prețuri mai scumpe pe litoralul românesc, hotelierii invocând vârful de sezon când tarifele explodează atât la mare cât la munte.

Tarifele pe litoral au crescut atât prin agențiile de turism cât și direct, la recepție, dacă turistul nu și-a făcut rezervare din timp. O cameră la patru stele ajunge să coste și 550 de lei, cu mic dejun. Nimenul nu coboară prețul deși pandemia pândește la orice colț. Oamenii din turism susțin că este perioada în care prețurile se aliniază la cerere, iar cum numărul celor care preferă vârful de sezon este mare, prețurile sunt și ele pe măsură.

„Este clar că de fiecare dată, cererea a fost cea care a reglat oferta, iar litoralul românesc a fost construit pe solicitările românilor, marea majoritate, ceea ce este un avantaj.  La fel este și la munte, aceleași prețuri se practică și pentru români și pentru străini. Acum, în acest moment, într-adevăr putem spune că vom avea parte de cel mai mare trafic de turiști pe litoral, dar și în stațiunile montane. Este o piață liberă și fiecare își stabilește politica de prețuri și asta în funcție de solicitări”, spune șeful unei agenții de turism, Cristian Bărhălescu.

Managerul unui hotel de trei stele, din Mamaia, Lahme Bolat, confirmă scumpirile din vârful de sezon, 15 iulie-15 august: „Față de anul trecut, în perioada asta este o ușoară scădere dar, din  data de 20-23 iulie suntem 100% ca și grad de ocupare. Tarifele cresc cu 10%, la agențiile de turism cu care avem oferite pachete, iar la recepție undeva cu 20%. Mai exact , până acum erau în jur de 300-350, iar acum ajung undeva la 400 de lei cu mic dejun, camera,  șezlongul oferit gratuit pe plajă”.

Soluția pentru o vacanță mai ieftină, la mare

Pentru a face economii, turiștii preferă să își ia sejururi de câteva zile, cât să stea la plajă pentru a se bronza și a se odihni. De exemplu, patru zile de cazare la un hotel de două stele costă peste 1500 de lei, fără mic dejun. „Dacă mai punem și alte cheltuieli ajunge la 4000 de lei, cam multișor” declară o familie de tineri turiști.

Într-un sezon estival aproape dezastruos pentru vacanțe și concedii, creșterile de tarife vin că să mai micșoreze pierderile investitorilor în turism. Deși e vârf de sezon estival, stațiunile de pe litoral, în timpul săptămânii sunt aproape goale. Pe plaje, mii de șezlonguri stau goale în soare, stivele de saltele fiind o dovadă a faptului că lipsesc turiștii, ceea ce se se întâmpla anul trecut pe vremea asta.

Cei mai afectați sunt șefii de terase și beach baruri de pe plaje. "În timpul săptămânii suntem la pământ, cu totul. Din păcate litoralul românesc a ajuns o destinație de week-end. E un impediment și faptul că restaurantele din hoteluri nu pot fi deschise din cauza normelor impuse de autorități. Oamenii nu se mai gândesc să facă un sejur complet de 7 nopți”, explică managerul unei terase, Tiberiu Tuhasu.

El spune că turiștii preferă să plece vineri, să stea o noapte sau două pe litoral și să se întoarcă liniștiți acasă pentru a nu fie expuși asupra pericolului, că-i și un pericol dacă stai prea mult în preajma multor oameni". De preferat este ca turistul să își planifice sejurul încă de acasă, să facă rezervare printr-o agenție de turism, având în vedre că, la recepția hotelului, prețurile sunt mult mai mari.