Noi reguli pentru pescuitul în Deltă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a început procedurile pentru elaborarea unui regulament privind pescaturismul, în cooperare cu Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.

Organizaţia neguvernamentală derulează în localitatea Mila 23, încă de anul trecut, un proiect pentru promovarea pescaturismului în Delta Dunării, în cadrul căruia cinci familii de pescari urmând să le ofere turiştilor aflaţi în concediu posibilitatea de a trăi viaţa unui localnic.

„Acum, nu există bază legală pentru ca pescarul persoană fizică autorizată să aibă şi activităţi turistice. Pescaturismul este reglementat la nivel european, iar experţii ARBDD au început procedurile pentru întocmirea unui cadru care să reglementeze această activitate”, a declarat Teodor Frolu, vicepreşedintele asociaţiei, informează www.agerpres.ro.

Pentru desfăşurarea activităţii de pescaturism, pescarii din Deltă trebuie să aibă alocată o cotă de peşte, lucru care se întâmplă deja, dar şi un sistem de monitorizare şi unul de integrare economică a activităţii.  „Aceste reguli reprezintă un certificat de calitate al produsului turistic şi este normal ca ele să existe”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Lucian Simion.

Proiectul prin care cinci familii din Mila 23 sunt pregătite în domeniul pescaturismului are o valoare totală de 20.000 de euro, este finanţat de „Danube Competence Center”, asociaţie susţinută de Agenţia de Dezvoltare din Germania, iar contribuţia asociaţiei din România este de 7.000 de euro. În completarea proiectului derulat începând de anul trecut, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a accesat o altă finanţare europeană prin care doreşte ca exemplul celor cinci familii să fie replicat la nivelul altor 15 comunităţi din Delta Dunării.Conform preşedintelui asociaţiei, Ivan Patzaichin, proiectul de la Mila 23 va fi lansat public pe data de 12 august. Pescaturismul sau turismul pescăresc îmbină activitatea tradiţională de pescuit cu turismul şi este practicat ca o activitate complementară care le permite pescarilor să-şi diversifice sursele de venituri, adăugând un plus de valoare produselor piscicole locale. Practicarea acestei activităţi reduce, de altfel, impactul pescuitului asupra resurselor naturale.