Evenimentul ZileiEconomieDe azi se aplică NOI REGULI pentru asigurarea obligatorie locuinţei

De azi se aplică NOI REGULI pentru asigurarea obligatorie locuinţei

De azi se aplică NOI REGULI pentru asigurarea obligatorie locuinţei
Asigurarea obligatorie a locuinţei va cuprinde un fel de “franşiză mascată”, care îi va afecta exact pe cei ale căror case au fost afectate de inundaţii sau alunecări de teren, va intra în vigoare de astăzi, potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Norma ASF nr 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 august şi va intra în vigoare luni, 24 octombrie.

Principala modificare a legislaţiei îi va viza exact pe cei care au fost loviţi de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Aceştia vor fi obligaţi să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel. Citeşte continuarea pe Economica.net.

Valoarea actuală a primei pentru asigurarea obligatorie a locuinţei este foarte scăzută, iar pentru a creşte capacitatea de reasigurare, e nevoie de prime de asigurări mai adecvate, a declarat Francois Coste, preşedintele Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România).

Preţul unei poliţe PAD care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, adică acelea construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.

Un grup de lucru privind asigurările obligatorii de locuinţe constituit la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a înaintat câteva propuneri pentru modificarea legislaţiei pe acest segment. Printre propuneri se află şi majorarea amenzilor pentru cei care nu respectă legea.

Astfel, o propunere vizează stabilirea cuantumului fix al amenzii contravenţionale la valoarea de 500 lei pentru neîncheierea poliţei PAD, adică majorarea de cinci ori a sumei minime actuale. În prezent, cuantumul amenzii este de la 100 la 500 lei. Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Citiţi mai multe amănunte aici


Accesează: