Noi reguli contabile pentru companii: Entitățile de interes public, obligate să depună declarații nefinanciare

Noi reguli contabile pentru companii: Entitățile de interes public, obligate să depună declarații nefinanciare

În Monitorul Oficial nr. 0680 din 02 septembrie 2016 a fost publicat OMFP nr. 1938 din 17 August 2016, care transpune în legislația contabilă din România o prevedere din Directiva nr. 95/2015 privind obligația de a declara informații nefinanciare sau informații diversificate, ce instituie în seama unor întreprinderi sau grupuri de întreprinderi mari, obligația de a depune declarații nefinanciare .

Cu această ocazie, se modifică următoarele acte normative: a) OMFP nr. 1802/2014 privind contabilitatea conformă cu directivele comunitare; b) OMFP nr. 1286/2012 privind contabilitatea conformă cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară IFRS.

Modificările sunt similare pentru ambele moduri de conducere a contabilității, iar acestea se adresează entităților de interes public care la data bilanțului, depășesc în acest exercițiu financiar un număr de 500 salariați, scriu consultanții de la Bența Consult. Aceste entități au obligația ca pe lângă situațiile financiare anuale întocmite conform formatului deja reglementat, să întocmească și să depună o ”declarație nefinanciară”.

Această declarație nefinanciară se include în raportul administratorului, având drept scop descrierea activității societății din perspectiva problemelor de mediu, a situațiilor sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Această declarație trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente: - descrierea modelului de afaceri al entității; - descrierea politicilor adoptate de entitate în legătură cu situațiile amintite; - rezultatul politicilor respective; - principalele riscuri legate de operațiunile entității, inclusiv relații de afaceri, produse sau servicii ce pot avea impact negativ față de obiectivele amintite, modul în care entitatea gestionează aceste riscuri; - indicatori cheie de performanță nefinanciară relevanți pentru activitatea entității.

Reglementarea dezvoltă mai multe situații ce trebuie prezentate în Declarația nefinanciară, în funcție de obiectul avut, astfel: a) din perspectiva aspectelor de mediu, entitatea trebuie să prezinte impactul actual și previzibil asupra mediului, generat de activitățile sale, de utilizarea energiei regenerabile și neregenerabile, efectul emisiilor de gaze cu efect de seră, efectul asupra utilizării apei și asupra utilizării aerului atmosferic; b) din perspectiva aspectelor sociale și de personal, entitatea trebuie să explice cum aplică convențiile fundamentale ale organizației internaționale a muncii, dialogul social, respectarea drepturilor lucrătorilor, dialogul cu comunitățile locale; c) din perspectiva combaterii corupției și a dării de mită, societatea trebuie să prezinte politicile adoptate privind combaterea abuzurilor în materie, instrumentele utilizate pentru combaterea corupției și a dării de mită.

Alte elemente relevante: Dacă entitatea de interes public face parte dintr-un grup de societăți, iar aceasta are calitate de societate mamă, se va întocmi declarația nefinanciară consolidată a grupului. Desigur, se păstrează ca și criteriu de mărime, obligația întocmirii dacă grupul depășește la data bilanțului un număr de 500 de salariați.

Auditorii financiari, în cadrul activității de audit statutar, pentru aceste entități au obligația de a verifica existența Declarației nefinanciare.  Declarația nefinanciară poate fi întocmită și ca raport distinct al entității disjunct de Raportul administratorului.

Prezentele reglementări se aplică începând cu data de 01 ianuarie 2017.