Noi promisiuni la Transporturi. O autostradă va trece granițele țării! Unde va ajunge

Sursa: arhiva EVZ

Ministrul Transporturilor a spus că șoseaua, care va lega Timșoara de Belgrad, nu va fi un drum expres în România, ci va avea regim de autostradă. Doar studiul de fezabilitate costă peste 14 milioane de lei.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că România și Serbia vor semna un acord cu privire la autostrada Timișoara- Belgrad, scrie agenția de presă Rador.

„Spuneam în urmă cu două săptămâni că mai există câteva lucruri care trebuie să fie depăşite pentru ca proiectul să intre pe făgaşul normal, să putem face licitaţia pentru execuţie şi să intre în etapele următoare. Au fost depăşite, iar în următoarele două săptămâni urmează să se finalizeze acordul bilateral dintre România şi Serbia, astfel încât la vizita mea de la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, pe care o voi avea la Belgrad, să pot semna acest acord bilateral cu omologul sârb, iar ultimele semne de întrebare legate de realizarea acestui proiect să fie înlăturate şi să intrăm în linie dreaptă pentru realizarea lui“, a afirmat Sorin Grindeanu, pentru sursa citată.

Studiu de 14 milioane de lei

Ministrul Transporturilor a ținut să precizeze că șoseaua care va lege cele două orașe, nu va fi doar un drum expres în România, ci o autostradă în toată regula

Valoarea studiul de fezabilitate trece de 14 milioane de lei şi este finanţat prin POIM 2014-2020, cu 85% contribuţie UE şi 15% contribuţie proprie. Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 32 de luni. În concluzie, vom putea vorbi despre construcția efectivă a acestei autostrăzi abia peste 3-4 ani.

Încă o autostradă în România

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 27 ianuarie, indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul Buzău – Focșani. Este vorba despre un traseu în lungime de peste 82 de kilometri care face legătura între județele Buzău și Vrancea.

Autostrada va traversa județele Buzău și Vrancea și va tranzita 16 localități, până la Focșani. Viitoarea autostrada va avea 41 de poduri, pasaje și viaducte și 6 noduri rutiere. De asemenea, pe traseu vor fi amenajate două parcări securizate, dotate cu sisteme de supraveghere video, conexiune la internet, iluminat, utilități, cu spații comerciale, service auto și hotel. Valoarea totală a investiției a fost estimată la 6.118.056.301,86 lei, sumă la care se adaugă TVA. Din această sumă, valoarea lucrărilor de construcție și montaj reprezintă 5.263.440.710,80 lei, fără TVA, potrivit CNAIR. Finanțarea este asigurată din fonduri europene prin PNRR.