Pentru a putea beneficia de această sumă de bani, polițiștii care lucrează în penitenciare pot depune o cerere la care trebuie anexată o declarație pe propria răspundere privind respectarea mai multor condiții, un angajament privind comunicarea, în termen a cinci zile, a oricărei schimbări apărute ce ar putea anula dreptul la acest ajutor, o copie a actului de identitate, o copie a contractului de credit sau vânzare-cumpărare a locuinţei şi un extras de carte funciară.

Pe lângă asta, pentru a beneficia de acest ajutor, polițiștii trebuie să îndeplinească anumite condiții după cum urmează:

  • să aibă un contract ipotecar sau imobiliar sau să aibă un încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei case.
  • poliţistul nu are voie să deţină o locuinţă în localitatea în care lucrează şi nici soţul/soţia sau copiii poliţistului de penitenciar care vrea să beneficieze de bani de la stat.
  • trebuie să nu fi vândut o locuinţă aflată în localitatea în care lucrează, după data la care au fost angajaţi în sistemul administraţiei penitenciare.

„Nu e un drept în plus, este un drept care înlocuieşte compensarea chiriei. Cei care aveau dreptul la compensarea chiriei, dacă îşi cumpără apartament în rate, pot să dea practic acei bani la rate. Asta presupune ordinul. Nu e un drept în plus”,  a spus Sorin Dumitraşcu, preşedintele sindicatelor din penitenciare, pentru mainnews.ro.

„Nu va acoperi valoarea totală a ratei, cum nici valoarea chiriei nu era acoperită de fiecare dată, dar justificarea e legată de faptul că foarte mulţi dintre colegii noştri atunci când termină şcoala merg în alte unităţi penitenciare decât cele din domiciliu. Pentru că statul nu le poate acoperi acele locuinţe de serviciu aşa cum era odată, a găsit această variantă de a compensa o parte din chiria. Acum, pentru stabilizarea personalului, acest ajutor poate fi folosit şi pentru plata unei părţi a ratei.

Nu acoperă întregul credit. Compensaţia lunară poate să acopere maxim jumătate din salariul polițistului. Înseamnă între 800 de lei şi 2 000 de lei. Depinde de la caz la caz”, a explicat fostul director al ANP.