Noi orizonturi: Proiect european pentru tineri

Un proiect susţinut cu fonduri europene şi care vizează promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor în câmpul muncii.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Direcţia pentru Dialog Social, în parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), AUR – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, Asociaţia Novapolis şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian au anunţat, în cadrul unui eveniment lansat ieri la Athenee Palace Hilton Bucureşti, iniţierea proiectului „Pro Juvenes” – parteneriat transaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”.

Un proiect susţinut cu fonduri europene şi care vizează promovarea ocupării şi incluziunii sociale a tinerilor în câmpul muncii.

Proiectul beneficiază de un buget de 10.988.390 lei, din care 75% sunt bani veniţi de la Fondul Social European (FSE) şi 25% din bugetul Ministerului Muncii. Proiectul se va derula pe parcursul a 12 luni la nivel naţional şi are ca ţintă un grup de 210 persoane, personal al membrilor parteneriatelor transaţionale.

De consolidare

„Grupul-ţintă va participa la derularea celor 51 de parteneriate transaţionale încheiate între partenerii de proiect şi organizaţii similare din ţări ale UE, în scopul dezvoltării unei pieţe inclusive a muncii pentru tineri. Obiectivul general al proiectului este acela de consolidare a politicilor şi practicilor în ceea ce priveşte ocuparea şi dezvoltarea reţelelor la nivel naţional european, precum şi consolidarea capacităţii actorilor pieţei muncii de a se implica în promovarea şi incluziunii sociale a tinerilor prin implementarea politicilor ce vizează ocuparea loc şi anume legea voluntariatului, legea stagiaturii şi legea uceniciei”, a declarat într-o conferinţă de presă, Angelica Săbiescu din cadrul direcţiei de Dialog Social , Ministerul Muncii.

Prezent la eveniment vice­preşedintele UGIR, Ştefan Varfalvi a declarat că acest proiect este binevenit atât pentru tineri cât şi pentru comunicatea oamenilor de afaceri.

Dezvoltarea ideilor

Noile tehnologii au revoluţionat piaţa muncii, iar conceptul de experienţă s-a schimbat şi el. Ţările vizate pentru parteneriate vizează şi câteva ţări importante pentru românii care pleacă să muncească în afară, lista fiind completă fiind formată din Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Germania, Belgia, Polonia, Grecia, Finlanda şi Bulgaria.

Proiectul abordează 3 teme majore şi anume, dezvoltarea resurselor umane, adaptarea formării profesionale la noile tehnologii şi crearea unei pieţe a muncii inclusive pentru tinerii din România. De asemenea, proiectul presupune încheierea a 51 de parteneriate transnaţionale, dezvoltarea a 3 reţele tematice europene şi naţionale, realizarea a 16 schimburi de experienţă şi transfer de bune practici, elaborarea a 6 studii comparative la nivel european privind aspectele incluziunii sociale şi integrării în câmpul muncii a tinerilor şi organizarea mai multor conferinţe tematice, seminarii şi grupuri de lucru în vederea dezvoltării ideilor şi soluţiilor pentru dezvoltarea resurselor umane, incluziunea socială şi inserţia profesională a tinerilor.