Noi modificări legislative de mediu! Ce se întâmplă cu ambalajele produselor și articolele de unică folosință din plastic
- Cristi Buș
- 16 iulie 2021, 21:06
România anunță forma finală a modificărilor legislative impuse pentru implementarea normativelor europene privind folosirea articolelor de unică folosință din plastic, precum și un nou termen de implementare a sistemului garanție returnare pentru ambalajele tip PET, sticlă și aluminiu.
Detaliile au fost prezentate de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, în cadrul conferinței ”Implementarea Directivei Single-Use Plastics. Când, cum și cu ce cost?”, organizată de Green Report în parteneriat cu Reciclad’OR.
Nu vom mai putea cumpăra articole de unică folosință din plastic
Începând cu acest an, țările membre UE, inclusiv România, vor renunța la articolele de unică folosință din plastic, precum farfurii și tacâmuri, paie pentru băuturi sau bețișoare de urechi. Țara noastră anunță că a finalizat proiectul de act normativ de aliniere la Directiva Europeană Single-Use Plastics.
”Am lansat în circuitul de avizare interministerial proiectul Ordonanței de Urgență care va reglementa implementarea la nivel național a Directivei Single-Use Plastics și urmează să fie prezentat curând în ședință de Guvern”, a declarat Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul conferinței ”Implementarea Directivei Single-Use Plastics. Când, cum și cu ce cost?”, organizată de Green Report în parteneriat cu Reciclad’OR.
Ministrului Barna Tánczos a explicat însă că articolele de unică folosință din plastic existente la raft nu vor fi retrase brusc, proiectul respectând principiul de primă tranzacționare. Ceea ce înseamnă că magazinele pot comercializa în continuare articole de unică folosință din plastic, dar exclusiv din stocurile deja existente, fără posibilitate de noi comenzi și aprovizionări.
Și operatorii HORECA vor fi afectați de noile modificări legislative, pentru că acestea prevăd și interzicerea ambalajelor din polistiren expandat, folosite pentru catering și livrare la pachet.
”Deși ambalajele din polistiren expandat pentru catering vor fi interzise din prima zi după intrarea în vigoare a noii legi, ambalajele din plastic cu același scop vor mai fi permise în piață, cu ținte de reducere treptată a folosirii acestora. Diferența este că ambalajul de plastic nu va mai fi oferit gratuit, ci va avea preț separat, iar clientul va plăti pentru caserola din plastic”, a menționat Alin Vișan, Președinte al Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu.
Vom plăti garanție pentru ambalajele tip PET, sticlă și aluminiu
România se pregătește și de o altă modificare legislativă în domeniul colectării și reciclării, respectiv implementarea sistemului garanție-returnare, care presupune plata unei garanții pentru ambalajele produselor și returnarea garanției odată cu returnarea ambalajului tip PET, sticlă sau aluminiu în centre speciale de colectare.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna a anunțat, în cadrul conferinţei “Implementarea Directivei Single-Use Plastics. Când, cum și cu ce cost?”, organizată de Green Report în parteneriat cu Reciclad’OR, că Hotărârea de Guvern privind sistemul garanție-returnare va intra în vigoare în septembrie 2022, cu şase luni mai târziu faţă de termenul propus anul trecut.
”Am avut multe dezbateri atât cu industria, cât şi cu retailerii, inclusiv despre modalitatea în care se va construi această societate pe acţiuni unică la nivel naţional care va gestiona tot sistemul. Am varianta finală de proiect de HG, astăzi probabil vor fi strânse toate semnăturile din minister şi va pleca pe circuitul de avizare. Vor fi și elemente care nu vor fi îndrăgite de industrie sau de retail”, a spus ministrul Tánczos Barna.
De altfel, reprezentanții industriilor afectate de sistemul garanție – returnare au atras atenția asupra anumitor aspecte neconcordante. Pe de o parte, presiunea pusă de producători și penalitățile raportate la unitate, în timp ce țintele de colectare sunt exprimate în greutate. Iar pe de altă parte, presiunea pusă pe comercianți care trebuie să pună la dispoziția consumatorilor, în doar un an, puncte de preluare pentru toate tipurile de ambalaje și de returnare a garanției aferente. Și nu în ultimul rând, presiunea pe toate palierele industriale de a educa și impulsiona consumatorul final să returneze ambalajele.
”E nevoie și de educarea publicului larg. De la început va fi imperios necesar să se și returneze real în sistem aceste ambalaje”, a subliniat Alice Nichita, Președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.
Training de Economie Circulară, în pas cu noile reglementări
Modificările legislative anunță schimbări pe termen lung, inclusiv la nivel de model de business, făcând tranziția către o Economie Circulară.
”Modelul circular este un model de producție și consum, care implică partajarea, repararea, recondiționarea, reutilizarea și abia apoi reciclarea, pentru extinderea de viață a produselor pe care le utilizăm. Trebuie să construim lanțuri de producție și de consum circulare”, explică Marius Brînzea, Director Strategie, Reciclad’OR.
De altfel, Reciclad’OR organizează, începând cu 15 iulie 2021, un training unic în țară, despre Economie Circulară, pentru cele peste 700 de companii din portofoliul său, inițiativă lăudată inclusiv de reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
”Din 15 iulie, vom da startul unui training unic în România, training de economie circulară, în care încercăm să găsim cele mai bune soluții de răspuns și adaptare inclusiv la noile reglementări. Vom putea veni apoi cu un insight din lumea reală, cu exemple concrete și propuneri de soluții realiste”, a anunțat Marius Brînzea, Director Strategie, Reciclad’OR, care a precizat că industria face un efort extraordinar să se alinieze la aceste modificări legislative, inclusiv de informare și educare a publicului larg.