În timp ce presa din întreaga lume face speculații intense cu privire la starea de sănătate a lui Kim Jong-un – despre care s-a spus inclusiv că nu mai este în viață – un ministru sud-coreean dar și surse americane au oferit, marți, explicații mai plauzibile cu privire la dispariția sa bruscă.

Astfel că teama de coronavirus l-ar fi determinat pe liderul de la Phenian să nu mai apară în public, inclusiv la ceremoniile importante de la mijlocul acestei luni.

Sub regimul lui Kim, din 2011, Coreea de Nord și-a extins arsenalul de arme nucleare și rachete cu rază lungă de acțiune și, fără un succesor evident, orice schimbare de conducere în acest stat autoritar și secret ar ridica îngrijorări cu privire la o instabilitate care ar putea afecta alte țări din nordul Asiei și Statele Unite, notează Reuters.

Speculațiile despre sănătatea lui Kim au izbucnit după absența sa, fără precedent, de la sărbătorile din 15 aprilie, care au marcat ziua de naștere a bunicului său, fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir-sen.

Ministrul sud-coreean al Unificării, Kim Yeon-chul, care supervizează relațiile cu Nordul, a declarat că este plauzibil ca liderul de la Phenian să nu fi participat la aceste festivități tocmai din cauza coronavirusului, ținând cont de măsurile drastice luate de guvernul nord-coreean pentru a evita o epidemie în această țară, care s-ar putea dovedi catastrofală având în vedere starea sistemului de sănătate.

„Nu a ratat niciodată aniversarea lui Kim Ir-sen de când a preșuat puterea, dar multe evenimente ale acesteia, inclusiv un banchet, au fost anulate din cauza problemelor cu coronavirus”, a declarat oficialul sud-coreean în cadrul unei audieri parlamentare.

„Nu cred că este ceva din cale-afară de neobișnuit ținând cont de actuala situație”, a declarat ministrul, deși Coreea de Nord a afirmat că nu există cazuri de infectare pe teritoriul ei.

O sursă apropiată informațiilor americane a declarat că rapoarte credibile sugerează că motivul pentru care trenul prezidențial al lui Kim Jong-un a fost reperat în apropiere de o stațiune balneară din Wonsan, săptămâna trecută, a fost pentru că liderul de la Phenian a dorit să rămână acolo pentru a evita să fie contaminat cu virusul SARS-CoV-2.

Experții guvernului american nu au dovezi categorice în acest sens, dar au respins în mare parte informațiile media care sugerează că Kim a contractat o maladie gravă, a spus sursa citată.

Kim Yeon-chul a descris informațiile potrivit cărora Kim a fost supus unei operații cardiace și că o echipă medicală chineză a vizitat Coreea de Nord drept „fake news”.

Luni, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că știe care este starea de sănătate a lui Kim Jong-un, dar nu a dezvoltat subiectul.

Marți, întrebat dacă crede că acesta deține încă controlul în Coreea de Nord, Trump a răspuns: „Nu vreau să comentez acest subiect. Îi doresc numai bine”.