Noi imagini cu meteoritul de la Iași. Ce se întâmplă, luni, cu fragmentele
- Georgeta Petrovici
- 25 mai 2020, 05:30
Luni, într-un laborator al Facultății de Fizică de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, profesorul Silviu Gurlui va începe studierea fragmentelor de meteorit care au căzut, sâmbătă, la Iași. Acesta a prezentat, duminică, noi imagini cu rocile extraterestre.
Conform primelor observații, fragmentele recuperate par să provină dintr-un corp tip meteorit descompus în atmosferă. În urma apelului lansat pe Facebook, mai mulți localnici i-au semnalat că au auzit o bubuitură puternică din zona în care au fost găsite fragmentele.
”După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de ;oc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal între cele doua evenimente. Menționez că zgomotul l-am putut recepționă de la Bacău. Eram pe câmp, la treabă (spatiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemănător cu cel de anul trecut de pe 9 iulie. Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități învecinate, până la Iași (Cug)”, afirmă profesorul Gurlui.
Acesta a detaliat cum se prezintă fragmentele de meteorit. ”După aparențe, pare un corp tip meteorit care s-a descompus în atmosfera și apoi fragmentele s-au răspândit spre localitatea Ipatele (Iași). În afara de cele două corpuri, deocamdată nu mai sunt găsite alte fragmente. Doar după analize fizico-chimice detalitate am putea să confirmam originea și caracteristicile corpurilor”, a adăugat profesorul.
Potrivit acestuia, luni va începe să analizeze fragmentele, pentru a putea stabili noi detalii în ceea ce le privește. Este foarte important de văzut compoziția chimică a acestora și, de asemenea, ”vârsta” rocii.
Sursa foto - video: Facebook / Silviu Gurlui