Editura Evenimentul si Capital

NOI DREPTURI pentru DEȚINUȚI propuse de parlamentari

Autor: | | 0 Comentarii | 295 Vizualizari

Un proiect de lege înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, propune ca deținuții să poată participa la înmormântarea unuia dintre membri familiei. Inițiativa legislativă stabilește și o procedură pentru exercitarea acestui drept.

"În prezent, legea nu consacră un astfel de drept, ci doar o facultate a agenţilor statului, care au în custodie persoana, de a permite sau nu participarea la funeraliile unui membru de familie. Din acest motiv persoanele private de libertate sunt supuse unui tratament inuman constând în traume psihice puternice pe care le suferă în urma refuzului acordării unei 'învoiri' în astfel de situaţii, refuz care are la bază inexistenţa unui drept în acest sens", scrie în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari atât din opoziție, cât și cei de la putere.

Permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă pentru participarea pe teritoriul ţării a persoanei condamnate la înhumarea unui membru de familie.

"Persoanele condamnate au dreptul de a participa la înhumarea sau incinerarea soţului sau soţiei, a unui copil, părinte, frate sau soră, ori bunic sau bunică. Permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă pentru participarea pe teritoriul ţării a persoanei condamnate la înhumarea membrului de familie. Solicitarea pentru ieşirea din penitenciar va fi însoţită de precizarea de către deţinut a locului din ţară unde urmează să se deplaseze şi a itinerariului urmat. Verificările în privinţa cazului de deces invocat în cererea de acordare a permisiunii de ieşire se efectuează de conducerea penitenciarului în cel mult 24 de ore de la formularea cererii. Dacă verificările nu se finalizează în termen de 24 de ore, permisiunea va fi acordată", se precizează în completările propuse la Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Învoirea se face pe maxim 5 zile, iar conducerea penitenciarului va asigura paza pe toată durata permisiunii de ieşire pentru condamnatul cu risc în cazul ieşirii din penitenciar.

"Imposibilitatea acordării pazei condamnatului nu constituie un motiv pentru respingerea cererii de învoire. Formularea cu rea credinţă de cereri constituie abatere disciplinară foarte gravă'', prevede proiectul de lege.

Acelaşi drept se acordă și persoanelor arestate preventiv şi pentru cele internate.

"Nu beneficiază de acest drept persoanele arestate preventiv pentru participarea la săvârşirea faptei care a produs decesul pentru care se solicită permisiunea de ieşire din arest. Pe durata învoirii sunt interzise contactarea sau purtarea de discuţii cu orice persoană implicată, în orice calitate, în cauza în care s-a dispus arestarea preventivă, precum şi orice acţiune care ar conduce la îngreunarea, tergiversarea sau zădărnicirea urmăririi penale. Încălcarea acestei interdicţii constituie abatere disciplinară foarte gravă", se arată în inițiativa legislativă.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI