Obiectele, inclusiv navele spațiale, ar putea străpunge Universul folosind mai multe găuri negre drept „comandă rapidă”, sugerează un nou studiu realizat de mari fizicieni.
Găurile negre sunt obiecte cosmice extrem de comprimate care conțin cantități incredibile de masă într-o regiune foarte mică. Prezența lor afectează în moduri extreme tot ce le înconjoară, deformând spațiul și timpul și supraîncălzind orice material care cade în ele.
Pentru prima dată oameni de știință finanțați de UE dezvăluie o imagine cu o gaură neagră obținută de Event Horizon Telescope. Această descoperire importantă constituie o dovadă vizuală privind existența găurilor negre și oferă noi perspective științei moderne.
Noua teorie a fost lansată de fizicianul francez Pascal Koiran
Anterior, se credea că o așa-numită „gaură de vierme” compusă din două găuri negre ar fi predispusă să se prăbușească instantaneu, făcând astfel imposibil ca un obiect să se deplaseze cu succes dintr-o parte și din cealaltă. Cu toate acestea, prin utilizarea unor metrici diferite, noul model al omului de știință francez a ajuns la o concluzie foarte diferită: „ Arătăm că particula ajunge în gâtul găurii de vierme pentru o valoare finită t′1 a markerului de timp t′”.
În esență, asta înseamnă că un obiect, de exemplu, o navă spațială, ar putea trece intactă prin acest portal al găurii negre și ar putea ajunge într-o regiune îndepărtată a universului, luând mult mai puțin timp decât ar fi necesar dacă ar călători în mod convențional.
Studiul în întregime va vedea lumina zilei în următorul număr al Journal of Modern Physics D, deși un rezumat a fost disponibil de la începutul lunii octombrie.
Cu toate acestea, pentru a crea un astfel de tunel în timp și spațiu, ai avea nevoie de o gaură neagră obișnuită și de o așa-numită gaură albă, care este în esență o gaură neagră în sens invers
În timp ce găurile negre nu lasă niciodată nimic să iasă, „gemenii” lor nu lasă niciodată nimic să intre. Deci, conform teoriei relativității generale a lui Albert Einstein și adăugărilor lui Nathan Rosen, dacă le-ai conecta pe cele două, ar forma o punte în timp si spatiu.
Dar mult mai important este însăși existența găurilor albe, care nu a fost încă dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă. În prezent, ele rămân ca o teorie pură.
Oricum, imaginea obținută de Event Horizon Telescope dezvăluie gaura neagră din centrul galaxiei masive Messier 87, aflată în constelația Fecioarei. Această gaură neagră se află la 55 de milioane de ani-lumină de Terra și are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru, scrie RT.