Noi dovezi ale încălzirii globale ies la iveală

Noi dovezi ale încălzirii globale ies la iveală

Cu toate că pentru mulţi încălzirea globală este considerată jumătate mit, jumătate realitate, tot mai multe cercetări arată că fenomenul este mai degrabă o realitate. Rămâne de văzut dacă cei care au puterea să prevină sau să diminueze fenomenele meteorologice extreme, reducând poluarea, o vor şi face.

Schimbările climatice ar fi condus în ultima jumătate de secol la fenomene extreme, precum valuri de caniculă, temperaturi ridicate record şi, în multe regiuni, precipitaţii puternice, relevă un nou raport realizat de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Documentul a fost făcut public ieri şi în el se arată că fenomenele climatice extreme, sau chiar o serie de evenimente "nonextreme", în combinaţie cu "vulnerabilităţile sociale" şi expunerea la risc pot produce dezastre legate de climă, potrivit theparliament.com.

Raport IPCC subliniază de asemenea că, în timp ce unele fenomene meteo şi climatice extreme conduc la dezastre, altele nu fac acest lucru. Politicile de prevenire, de pregătire, de răspuns şi de recuperare în faţa riscurilor unui dezastru pot reduce impactul acestor fenomene şi creşte rezistenţa persoanelor expuse la evenimente extreme, se mai arată în document.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Principalul mesaj al acestui raport este acela că ştim suficient de multe lucruri pentru a lua decizii bune cu privire la administrarea riscurilor dezastrelor legate de climă. Uneori profităm de aceste cunoştinţe, însă de multe ori, nu", a declarat Chris Field, copreşedinte al grupului de lucru al IPCC care a realizat raportul.

"Provocarea pentru viitor are o dimensiune concentrată pe îmbunătăţirea bazei de cunoştinţe şi o alta pe a oferi posibilitatea unor decizii bune, chiar şi pentru acele situaţii în care există multă incertitudine", a mai spus el.