Noi dezvăluiri despre Sindromul Havana! Cine se ascunde, de fapt, în spatele misteriosului caz

Sursa: Pixabay

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul încă încearcă să ajungă la un rezultat cu privire la bolile misterioase care i-a afectat pe diplomații americani detașați în întreaga lume, dar nu știe încă ce cauzează suferința sau cine se află în spatele ei.

Misterul „sindromului Havana”, este încă departe de a fi elucidat. Antony Blinken a recunoscut că „este indubitabil faptul că oamenii au fost afectaţi direct şi puternic”. Blinken a făcut comentariile joi, după ce au apărut mai multe cazuri raportate de sindromul neurologic misterios cunoscut sub numele de Sindrom Havana, de data aceasta la Paris și Geneva.

Sindromul, care a fost raportat pentru prima dată la Havana, Cuba în 2016, a continuat să stârnească controverse. Un raport din decembrie 2020 al unui comitet al Academiei Naționale de Științe comandat de Departamentul de Stat a constatat că radiația cu microunde „dirijată” este probabil cauza bolii, dar nu a determinat o sursă.

Blinken : „Până în prezent, nu știm exact ce s-a întâmplat și nu știm exact cine este responsabil”,

Statele Unite nu ştiu încă ce este boala cunoscută sub numele de „sindromul Havana” şi nici cine este responsabil pentru ea, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken. Presa a relatat joi noi cazuri de „sindrom Havana” în rândul personalului diplomatic american de la Paris şi Geneva.

În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când fostul preşedinte Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

Secretarul american de stat Antony Blinken: Guvernul federal de la Washington lucrează pentru a afla cauzele acestei boli

Blinken a spus joi că Washington a ridicat problema cu Rusia, dar încă nu a putut decide cine este responsabil. Simptomele afecțiunii includ amețeli, dureri de cap, zgomot în urechi și vertij. Potrivit Wall Street Journal, se credea că cel puțin trei oficiali care servesc în consulatul SUA la Geneva aveau sindromul, cel puțin unul trebuind să fie evacuat din Elveția în SUA pentru tratament.

Iar oficialii ambasadei au raportat cel puțin un caz suspect la Paris. Cazuri suspecte anterioare au fost raportate în China, Vietnam Columbia, Austria, Serbia și Germania.

„Lucrăm ore suplimentare în întregul guvern pentru a afla ceea ce sa întâmplat, cine este responsabil. Și, între timp, să ne asigurăm că avem grijă de oricine a fost afectat și să protejăm pe toți oamenii cât mai bine.” Cu toate acestea, Blinken și președintele american Joe Biden s-au confruntat cu critici pentru reticența lor de a numi fenomenul „atac”.

Moscova a negat orice implicare

În iulie anul trecut, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a declarat că este „foarte posibil” ca simptomele să fi fost cauzate în mod intenţionat şi că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta. Moscova a negat însă orice implicare.

În 2018, simptome similare au raportat 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

Publicaţia The New Yorker a relatat în iulie 2021 despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care ameţeală, probleme de coordonare a mişcărilor, anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit „ceaţă cognitivă”. La mai multe persoane au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale, scrie aljazeera.