Potrivit cugetliber.ro, la sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, Dumitru Martin și fiica sa s-a întâlnit cu unul dintre oficialii militari americani în cunoscutul cartier din New York, Manhattan. El a afirmat atunci că vrea să plătească un comision de 10% din valoarea întregului contract. El a mai adaugăat că nu vrea să plătească în numerar, ci prin intermediul unui contract de consultanță.

Peste o lună, tot în 2015, el a trimis companiei Polaris cererea de ofertă pentru un contract de livrare de produse către armata americană staționată în zonă (la baza de la Mihail Kogălniceanu). Aceasta avea o valoare de aproximativ 22 de milioane de dolari.

Sursa citată mai precizează că evenimentele ulterioare din România referitoare la compania Polaris au întârziat și apoi amânat semnarea contractului de către Martin sau alți oficiali americani. Totodată a fost amânată și plata mitei către commandant. Atașatul din București a informat că Polaris a intrat în atenția autorităților din România în cadrul unei anchete de corupție. Rapoartele de la București indicau faptul că familia Martin era îngrijorată în ceea ce privește contractul din Statele Unite ale Americii prin prisma acuzațiilor de corupție și a cercetărilor din țara noastră.

Oficialii americani au informat Polaris că au trebuit să semneze contractual cu o altă firmă, din cauza întârzierilor de la firma românească. Totuși, americanii au dat asigurări că există alte contracte care ar putea să intereseze compania constănțeană. Astfel, unul dintre ofițerii de legătură s-a arătat dispus să vină pe bătrânul continent pentru a discuta cu reprezentanții Polaris detalii despre alte contracte. Apoi, s-a stabilit că în ultima lună a primăverii din 2015 să se întâlnească în capitala Ungariei cu Cruceru.

Înainte de întâlnire, el a trimis companiei din Constanța o nouă cerere de ofertă pentru un contract în valoare de 12 milioane de dolari privid tot baza de la Kogălniceanu.

La sfârștiul lunii mai 2015, ofițerul amercan, colaborator al FBI-ului, s-a întâlnit la Budapesta, la Corinthia Hotel cu Cruceru, Schiller și Marcel Banaga, care era reprezentantul Polaris Constanța. În timpul întâlnirii, Banaga a specificat că nu vor mai putea să vorbească prin intermediul telefonului sau emailului. Americanul i-a făcut, totuși, o propunere: să-și creeze un cont de email a cărui parolă să o aibă amândoi. Ei urmau să comunice prin mesaje lăsate în draft, scrise codat. Banaga a acceptat.

Cugetliber.ro dezvăluie și contul și parola: [email protected]@gmx.com, cu parola ”5 afrodita”.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții companiei constănțene au cerut ca viitorul contract să fie modificat pentru a avea două componente distincte: una de livrare de produse și una de prestări servicii, iar prima tranșă din comisionul comandantului să fie de 100.000 de dolari. Martin a decis anterior ca mita să fie 10% din contract, preconizându-se ajungă la 1 milion de dolari.

Reprezentanții firmei de la malul mării au sugerat ca restul mitei să fie plătită printr-un contract de consultanță, care avea să se desfășoare pe parcursul a 5 ani.

Din 26 mai 2015, americanii au comunicat, prin adresa de email creată, detalii despre contracte și ceilalți ofertanți astfel încât Polaris să poată câștiga licitația. Semnatura lui Martin apare pe oferta finală, arată sursa citată.