Rețeaua care te lasă fără bani în cont, printr-un simplu mesaj

Percheziții. Sursa foto: arhiva EVZ

Autoritățile din Brașov au desfășurat joi, 27 iunie, 58 de percheziții domiciliare într-un dosar penal de fraudă ce vizează infracțiuni de înșelăciune și efectuare frauduloasă de operațiuni financiare. Acțiunea se concentrează pe utilizarea metodei cunoscute sub numele de „smishing”.

Zeci de percheziții în Brașov

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, au demarat joi dimineață o operațiune de amploare, efectuând 58 de percheziții domiciliare într-un dosar penal ce privește infracțiuni de înșelăciune și efectuare frauduloasă de operațiuni financiare. Modul de operare investigat în acest caz este cunoscut sub denumirea de „smishing”.

„Persoanele cercetate ar fi transmis mesaje text, prin care ar fi informat persoanele vătămate despre faptul că pe contul bancar ar avea o plată în așteptare către un comerciant, fiind îndrumați să apeleze un număr de telefon asociat cu banca. Ulterior, persoanele în cauză ar fi obținut datele cardurilor bancare, pe care le-ar fi folosit pentru a efectua tranzacții frauduloase”, a transmis IPJ Brașov.

Sursa foto: EVZ

Una dintre cele mai recente metode de fraudă în online. Cum acționează hoții

O nouă tactică frauduloasă, cunoscută sub numele de smishing, a atras de curând atenția la nivel global. Această metodă este elaborată și pune la grea încercare utilizatorii de internet, înșelându-i prin trimiterea de mesaje SMS false. În contrast cu phishing-ul, unde infractorii trimit emailuri cu link-uri către site-uri cunoscute pentru a obține date personale, smishing-ul utilizează mesaje text pentru a induce în eroare utilizatorii.

Mesajul include un hyperlink și pare să provină de la o companie bine cunoscută, care promite promoții tentante sau oferte gratuite. Hackerii utilizează acest modus operandi deoarece platformele precum WhatsApp sau Facebook Messenger sunt dotate cu sisteme de protecție care detectează și blochează linkurile suspecte.

În Statele Unite, mesajul SMS conține un cod de urmărire al unui colet de la celebra companie de curierat FedEx, însoțit de mesajul „Definește-ți preferințele de livrare”. Dacă dai click pe link, ești redirecționat către o replică a site-ului Amazon care promite o recompensă gratuită. Acolo, utilizatorii sunt rugați să introducă datele cardului pentru „livrare”, iar cei care urmează această procedură sunt taxați cu 98,95$ pe lună.