Seria de amenințări de la Kremlin contra României și a altor state membre NATO continuă, în contextul în care Occidentul a decis să înarmeze Ucraina cu tancuri moderne. Acum se discută și despre trimiterea de avioane de luptă performante Kievului, ceea ce a sporit iritarea la Moscova.
Generalul rus Evgheni Bujinski a declarat că bazele aeriene NATO vor deveni țintă justificată a unui atac al armatei Rusiei dacă vor fi folosite de forțele ucrainene. Militarul a dat exemplu bazele aeriene din Polonia și România.
Declarația lui Bujinski vine după ce, recent, o coaliție de țări, inclusiv Polonia, Marea Britanie, Germania și SUA, a decis să doneze Ucrainei tancuri de fabricație occidentală. Următorul obiectiv al Kievului este să primească avioane de luptă occidentale și rachete cu rază lungă de acțiune.
Când ar putea primi Ucraina avioane de luptă
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, că Franța nu exclude posibilitatea de a livra Ucrainei avioane de luptă. El a precizat și criteriile pentru a face acest lucru, recunoscând că astfel de arme sunt necesare Ucrainei, dar că livrările nu trebuie să slăbească capacitățile de apărare ale armatei franceze și nu trebuie să escaladeze războiul cu Rusia.
Macron a subliniat că Ucraina nu a solicitat încă donarea de avioane și că o decizie în această privință va fi luată pe baza unor moțiuni oficiale nu pe baza unor zvonuri.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia se consultă cu aliații cu privire la continuarea ajutorului pentru Ucraina și nu a exclus posibilitatea de a dona aeronave Kievului. Cu toate acestea, președintele Joe Biden a declarat că SUA nu vor trimite Ucrainei avioane de luptă F-16.
Iritare crescută la Kremlin
Dar propaganda rusă a reacționat imediat. Posibila livrare a aeronavelor a fost comentată de generalul Evgheni Bujinski, fost șef al departamentului de cooperare internațională al Ministerului Apărării din Rusia, care a amenințat că „bazele aeriene NATO vor deveni o țintă justificată pentru forțele ruse dacă vor fi puse la dispoziție pentru avioanele ucrainene”.
„Dacă țările NATO decid să-și implice forțele aeriene, ar putea începe să opereze din bazele aeriene NATO din apropiere, în România și Polonia, de exemplu”, a continuat Bujinski, adăugând că aceste baze „devin o țintă care poate fi atacată din punct de vedere legal, din punctul de vedere al dreptului internațional”, informează presa poloneză.