Scenele de groază ar fi avut loc acum 15 ani, în casa parohială de la Moșuni, unde lucrau mai mulți copii săraci la ferma de animale a preotului. Pe atunci, Cristian Bota avea 13 ani. Provenea dintr-o familie săracă, cu nouă copii, așa că o soră mai mare a decis să îl ducă la Moșuni, unde să lucreze pe moșia preotului Pomohaci, scrie Ziardecluj.ro.

TImp de doi ani, Cristian ar fi fost chemat de mai multe ori în camera preotului unde a fost supus unor perversiuni sexuale și violuri. Totul se derula după regula folosită de sultanii otomani în harmem. În fiecare seară era chema în camera preotului un alt tânăr.

În continuare, EvZ vă prezintă cele mai relevante pasaje din interviul acorda de Cristian Bota.

 

Liviu Alexa (proprietar Ziardecluj.ro): Descrieți-mi cum era, descrieți-mi cum era camera în care dormeați! Ce fel de cameră era?

Cristian Bota: Era o casă veche, era o bucătărie unde mâncam în fiecare seară toți, treceam în bucătărie printr-o cameră și încă o cameră. Erau una după alta: bucătărie, treceam o poartă, era o cameră,  încă o poartă – altă cameră. Dormeam în camera din mijloc. În ziua de astăzi am auzit că s-a schimbat, au renovat toată casa aia. Au făcut deja înainte de casa asta, au făcut una nouă în spate, în curte. În față, în fața grajdului, undeva era camera dânsului. 

Liviu Alexa: Și, dumneavoastră, încetul cu încetul, ați observat că erau niște copii care intrau la părintele Pomohaci în cameră, în dormitor, și ieșeau dimineața! Mi-ați spus!

Cristian Bota: În fiecare seară!

Liviu Alexa: Copiii intrau acolo, da? Un copil, pe rând? Sau, câte doi deodată, sau cum?

Cristian Bota: Nu, nu! Pe rând! Se făcea, în mare, eram la masă, mâncam sau ceva de genul, când mergea toată lumea la somn, el pleca singur, apoi, câteodată, mătușa care a murit trecea și ea seara pe la dânsul să discute sau, ce știu eu, una, alta, și, când se întorcea înapoi, zicea: «Cristi, sau Marius, părintele te-a chemat în cameră la el!» Nu zicea special: «Hai la mine!» Sau, dacă nu era așa, zicea, între timp, când pleca, zicea în șoaptă sau așa încet: «Deseară vii să mă vezi un pic!»

Liviu Alexa: Și copiii aceia ieșeau dimineața din dormitor, da? De la părintele Pomohaci!

Cristian Bota: Da, exact!

Liviu Alexa: Dumneavoastră v-ați întrebat sau ați aflat înainte de asta ce făceau copiii acolo, v-ați dat seama?

Cristian Bota: Mi-am dat seama pentru că, într-o zi, când era foarte cald, mi-am dat seama în sensul în care eram într-un pantalon scurt și aveam chiloți pe mine și părintele mi-a zis: «Ar trebui să ți-i pui fără chiloți ca micuțul să iasă un pic la aer!» A doua zi mi-i pun fără chiloți și ceilalți băieți aveau toți numai șortul, fără chiloți, și, dintr-o dată, îmi zice, înainte să urcăm în Aro, că avea un Aro acolo care avea o remorcă, că nu aveam toți locuri de urcat înăuntru și făceam munci pe câmp, una, alta, și, dintr-o dată, îmi zice: «Mi-l arăți un pic pe Cristi, micuțul? Arată-mi-l un pic!»

Liviu Alexa: Pe Cristi, „micuțul”?

Cristian Bota: Da, Cristi „micuțul”! Și asta așa a început și mi-am dat seama și cei care îi treceau prin cameră după 2-3 zile aveau un telefon nou-nouț sau bani.

Liviu Alexa: Dumneavoastră ce vârstă aveați când v-a cerut să i-l arătați pe Cristi „micuțul”?

Cristian Bota: Eu aveam 13 ani! Mai mult sau mai puțin 13 ani!

Liviu Alexa: Vreau să vă întreb, mi-ați povestit înainte, mi-ați spus că ați fost violat sau abuzat sexual, dar înainte de asta, m-a marcat faptul că, în preinterviu, mi-ați povestit de o fază foarte perversă cu fructele! Ce se întâmpla cu fructele?

Cristian Bota: Fructele?!

Liviu Alexa: Dacă vă aduceți aminte, acum o lună mi-ați povestit că cu asta vă ademenea, cu fructele pe care le punea în cameră și ușa era întredeschisă!

Cristian Bota: Da, că noi trebuia să ducem fructele de la biserică. Totul mergea în camera dânsului, totul în camera dânsului și, când duceam fructele în cameră, eram obligați să rămânem un pic cu dânsul.

Liviu Alexa: Ok, o să revenim la episodul acesta și o să vă întreb, prima oară când v-a abuzat sexual, cum a fost, ce s-a întâmplat? În mare, dacă puteți să îmi spuneți, într-un mod decent!

Cristian Bota: În mare, a fost câteva zile după ce mi-a zis: „Poți să mi-l arăți pe Cristi micuțul? Hai, arată-mi-l un pic!» După câteva zile mi-a zis: «Vii pe la mine, până în cameră? Vreau să-l sărut pe micuțul! Vreau să-l sărut pe micuțul!» Am trecut prin camera dânsului și o seară am dormit acolo și practic am fost violat, în mare, nu puteam să zic nimic!

Liviu Alexa: Ați fost violat la 13 ani, da?

Cristian Bota: La 13 ani, da!

Liviu Alexa: De către Cristian Pomohaci, da?

Cristian Bota: Exact! Exact!

Liviu Alexa: Și s-a comportat violent în momentul în care a efectuat actul sexual?

Cristian Bota: Nu violent! Ne-am pus în pat să dormim și, dintr-o dată, a început să mă îmbrățișeze, să mă… mă atingea peste tot!

Liviu Alexa: V-a obligat să faceți anumite perversiuni sexuale?

Cristian Bota: Da! … Chiar si o felatie!

Liviu Alexa: Dumneavoastră lui sau el dumneavoastră?

Cristian Bota: Eu lui!

Liviu Alexa: Cât timp au durat aceste lucruri?

Cristian Bota: Cât timp am fost acolo! Tot timpul!

Liviu Alexa: Și cât timp ați fost acolo?

Cristian Bota: Cam doi ani am stat acolo!

Liviu Alexa: Și cam la cât timp vă chema, după ce mergeați o dată la el să dormiți?

Cristian Bota: El voia aproape în fiecare seară! Aproape în fiecare seară, dar chestia e că acolo eram mai mulți, schimba! Și mi-am dat seama fără să îmi zică nimeni! Cu cine avea chef în seara asta, cu acela mergea în cameră!

Liviu Alexa: Și nu era nimeni, dintre oamenii maturi, să își dea seama că e ceva greșit acolo? Știau și restul ce se întâmplă, după părerea dumneavoastră?

Cristian Bota: Nu, nu cred! În afară de băieți, nu știa nimeni! Dar chestia e că nu vorbea nimeni cu nimeni! Nu zicea nimeni nimic și, în același timp, îți e și rușine să vorbești așa ceva! Eu, până în ziua de astăzi, nu am vorbit absolut cu nimeni de o chestia din-asta!

Liviu Alexa: Ce v-a motivat să vorbiți, de această dată? Ce impuls? Care este motivul pentru care ne dați astăzi acest interviu?

Cristian Bota: Motivul astăzi… m-a încurajat băiatul care a făcut chestia asta, eu nu am avut curajul până acum să fac!

Liviu Alexa: Cel din Germania! Flaviu, da?

Cristian Bota: Exact! M-a încurajat, când am văzut ce se întâmplă pe internet și că se vorbește, m-a încurajat foarte mult!

Liviu Alexa: Ați simțit ca o povară morală?

Cristian Bota: Da! Și, și în ziua de astăzi, sunt marcat, șocat din cauza a ce s-a întâmplat, nu pot să îmi scot din cap așa de simplu!

Liviu Alexa: Dumneavoastră, în acest moment, trebuie să le spunem celor care vor auzi acest interviu, dumneavoastră ați avut după aceea o viață sexuală, heterosexuală, cu o femeie, aveți 3 fetițe, nu?

Cristian Bota: Da, 3 fetițe am, da! Mi-am refăcut viața, dar…

Liviu Alexa: Dumneavoastră, la un moment dat, mi-ați spus, de asemenea, că ați fugit de acolo, pentru că vi s-a părut că e greșit! Dar erați un minor, nu v-ați gândit să vă duceți la Poliție? Vă era frică sau vă era rușine?

Cristian Bota: Mai mult rușine și frică în interior! Și eram copil, eram tânăr, nu m-am gândit niciodată la așa ceva!

Liviu Alexa: Credeți că, fiind minor, a profitat de dumneavoastră, adică ați avut vreo umbră de conștiință, ați făcut conștient acest lucru sau ați făcut-o de foame sau pentru că erați minor? Mi-ați spus acum o lună și trebuie să confirmăm că am mai vorbit și acum o lună și un pic, nu? La telefon.

Cristian Bota: Da!

Liviu Alexa: Și dumneavoastră sunteți cel care mi-ați scris un email la ziar, că vreți să vorbiți! E corect?

Cristian Bota: Da, e corect!

Liviu Alexa: Mi-ați spus că nu îl veți ierta niciodată pentru că v-a violat ca minor și mi-ați spus că părintele Pomohaci este un criminal!

Cristian Bota: Exact! Și, pentru mine, și în ziua de astăzi, trebuie să plătească pentru ce a făcut! Dacă nu, nu o să se oprească niciodată!

Liviu Alexa: Această mărturie, după părerea mea, este cea mai importantă din acest caz, până acum, pentru că, în cazul lui Cristian nu s-a ajuns decât la, să spunem, insinuări de abuz sexual, ceea ce este la fel de grav, dar dumneavoastră practic spuneți că ați fost violat ca minor, la 13 ani, de Cristian Pomohaci!

Cristian Bota: Exact!

Liviu Alexa: De ce ați fugit de acolo? De ce ați fugit?

Cristian Bota: Am fugit pentru că nu mă mai simțeam bine deloc! Numai asta aveam în cap! Nu mai puteam să continui! Nu mai puteam continua! M-a traumatizat complet!