Noaptea Muzeelor 2025. Evenimentele speciale și programul complet

Noaptea Muzeelor 2025. Evenimentele speciale și programul completNoaptea muzeelor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noaptea Muzeelor. Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor. 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activități adresate tuturor categoriilor de public.

Surprize pregătite de Noaptea Muzeelor

În București, Muzeul Național de Artă al României se alătură ediției 2025 a Nopții Muzeelor cu un program special, oferind acces la toate cele cinci galerii permanente și la spațiile istorice aflate în sediul central din Calea Victoriei nr. 49-53.

Muzeul Național de Artă

MNAR Sursa foto: Dreamstime

În intervalul orar 11:00 - 22:00 (ultima intrare la ora 21:00), vor fi deschise Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Orientală și Galeria de Artă Decorativă Europeană.

Pot fi vizitate Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului ale fostului Palat Regal. Accesul se face pe baza unui bilet de intrare unic, în valoare de 12 lei (cu reducerile aferente). Acesta permite vizitarea tuturor galeriilor și a Spațiilor Istorice.

Sâmbătă, muzeele satelit - Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K.H. Zambaccian - vor fi închise, iar duminică sediul central al Muzeului Național de Artă al României și muzeele satelit vor fi deschise în intervalul 12:00 - 19:00.

Primăria Capitalei își deschide porțile

Primăria Capitalei își deschide porțile publicului larg, sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul orar 18:00 - 24:00, accesul va fi gratuit, iar în program se regăsesc tururi ghidate, expoziții și muzică live.

Noaptea Muzeelor

Noaptea muzeelor. Sursa foto: EVZ

Tururile ghidate vor începe la ora 18:00, la intervale de 15 minute, iar ultima intrare va fi la ora 23:30.

Expozițiile pe care le pot vedea cei interesați surprind „evoluția culturală și arhitecturală a orașului, dar și provocările contemporane legate de conservarea și protejarea patrimoniului”.

Vor fi prezentate expoziția de fotografie 'Intersecții în Cartierul Creativ', semnată de Cornel Lazia, organizată de The Institute și Cartierul Creativ, expoziția 'Arhimagini Club A' a arhitectului Mirel Leventer, care prezintă o colecție unică de imagini din perioada 1969 - 1989, când Club A, un loc simbolic al rezistenței culturale în perioada comunistă, era locul de întâlnire al tinerelor talente și al celor care căutau libertatea prin artă.

Programul expozițional al evenimentului „Primăria deschisă” este completat de proiectul „Reducerea vulnerabilității seismice a fondului construit - un parteneriat în primă urgență pentru protejarea vieții, a patrimoniului cultural și a societății”, realizat de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

În curte va cânta trupa byron, una dintre cele mai apreciate formații de rock alternativ de pe scena autohtonă. Dan Byron (voce, chitară, flaut), Sergiu '6' Mitrofan (clape, chitară, voce), Dany Serrano (chitară), Laszlo Demeter (bas) și Andrei Ilie (tobe) vor oferi publicului 'momente electrizante, cu un sound eclectic, de la rock progresiv la influențe jazz'.

Expoziții la Muzeul Național al Țăranului Român

La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, vizitatorii sunt așteptați, între orele 18:00 - 20:00 (ora de intrare a ultimului vizitator) să viziteze la parter expoziția permanentă 'Legea creștinească', unde 'fiecare sală vorbește despre rânduiala credințelor și frumusețea artei țărănești'. Intrarea se face prin Șoseaua Kiseleff, nr. 3.

În plus vor fi deschise și șase expoziții temporare: 'Portret/Atelier. Ana Maria Ariciu', la Sala Noua Galerie, 'Granițe și Veșminte', la Sala Tancred Bănățeanu, 'Poveștile Stelei', la Sala Acvariu, 'Dincolo de ieri. Călătorie antropologică în Balcani pe urmele fraților Manakia la 1900', la Sala Media, 'Je suis Mahala' - expoziție personală Eugen Raportoru, la MNȚRplusC (în prezența artistului), care va fi deschisă până la ora 23.00.

La Târgul de Sfinții Împărați Constantin și Elena meșterii veniți din toate zonele țării vor aduce în curtea muzeului obiecte meșteșugite, lucrate sau restaurate cu iscusință peste iarnă: ștergare și straițe, ii din Bucovina, Mehedinți sau Breaza, marame, vâlnice, ilice brodate cu fir de mătase, paftale, covoare oltenești, icoane, ulcioare și străchini, obiecte din lemn pentru gospodărie.

O experiență inedită la Muzeul Geologic Național

Muzeul Geologic Național, aflat în inima Capitalei, își deschide porțile larg pentru publicul larg sâmbătă, în cadrul Nopții Muzeelor.

Începând cu ora 10:00 dimineața și până la 21:00 (ora ultimei intrări), vizitatorii sunt așteptați să exploreze gratuit o experiență muzeală captivantă, care îmbină știința, educația, cultura , arta și istoria naturală într-un spațiu emblematic al cercetării românești.

Vor putea fi vizitate expoziția temporară: 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - o incursiune în istoria geologică și biodiversitatea unică a regiunii, expoziția cu vânzare de cristale, bijuterii, pietre semiprețioase și expoziția permanentă, care reunește peste 85.000 de exponate care prezintă evoluția Pământului, fosile, roci, cristale și meteoriți, toate într-o clădire monument istoric, cu o atmosferă aparte.

Acces liber la MNIR

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va avea acces liber, sâmbătă și duminică, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Potrivit site-ului MNIR, programul de vizitare va fi următorul: sâmbătă 13:00 - 21:00; duminică 10:00 - 18:00.

În ambele zile, accesul va fi gratuit, publicul putând vizita cele trei mari expoziții permanente - Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium, precum și o serie de expoziții temporare.

Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor în curtea muzeului, proiecții de film oferite de Digi World, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa', pentru evenimentul Noaptea Muzeelor.

Programul special al Nopții Europene a Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă la ora 17:00 și se va termina la ora 23:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a muzeului va fi gratuit.

Expoziții spectaculoase și concerte la Antipa

Vizitatorii sunt invitați să admire expoziția temporară '#2 Albania, file din natură!', deschisă recent la Muzeul Antipa, iar între orele 17:00 - 19:00 se vor putea bucura de momente artistice oferite de două coruri ale Liceului Teoretic 'Marin Preda'.

Între orele 17:00 și 23:00, în fața muzeului, echipa astROmania va oferi oaspeților ocazia de a observa Soarele și astrele nopții prin telescoapele puse la dispoziție și să aflați lucruri deosebite despre meteoriți.

Începând cu ora 21:30 și până la 22:30 aceștia sunt invitați în curtea muzeului să participe la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase, sub coordonarea specialiștilor muzeului.

În cursul zilei de sâmbătă, Muzeul Antipa va fi deschis pentru programul normal între orele 10:00 - 15:00.

Filarmonica „George Enescu” va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor, iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble.

Programul va cuprinde, de la ora 22:00, o vizită ghidată, urmată de un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble, care va interpreta Sonata nr. 1 în sol major a quattro și Sonata nr. 3 în do major a quattro de Gioachino Rossini.