Nişte primari şturlubatici

Alegătorii din mediul rural nu au prejudecăţi la vot. Candidaţi caraghioşi au câştigat posturile de primari din primul tur de scrutin.

La ţară, alegerile sunt altfel şi aşa vor fi mereu. Altfel decât la „mun’cipiu“, altfel decât „la Capitală, unde şade boierimea“. Campania la sat n-are sclipiciul competiţiei urbane şi e brăzdată de bliţuri doar când „domnu' şef“ de la postul de poliţie trebuie să pozeze nişte zevzeci care-şi susţin opiniile politice cu parul. Nu-i de mirare, aşadar, că unii s-au ales cu un primar care şi-a făcut liposucţie şi poartă peruci colorate, iar alţii au preferat candidaţi pe care-i cheamă Laba şi Muia. Asta au vrut, asta au primit.

La sat, oamenii spun direct ce au de spus şi, dacă au chef, se apucă de treabă. De nu, îşi trec vremea pe uliţă ori la birt - „La măgarul tăvălit“, că-i ţuica, „mai fără apă“ sau „la alde Panait, că dă şi pe caiet“. Acolo dezbat toate cele, deci şi politică, fiecare cum se pricepe.

Electoratul n-are nevoie de estimă rile analiştilor politici, de algoritmuri, de ideologii. Iese primar „ăl care-i mai bun“. Poate să-l cheme oricum, poate să fie din orice partid, „că acuma toate-s acelaşi drac, taică“.

ADRENALINĂ

Edilul cu părul de foc a fost judokan şi poliţist Bebe Ivan, edilul comunei argeşene Băbana, poate fi considerat unul dintre cei mai excentrici primari din România. Campion naţional de judo în tinereţe, Ivan a fost ofiţer de poliţie până în anul 2001. Şi-a agăţat uniforma în cui şi s-a înscris în PRM, cu ajutorul căruia, în anul 2004, a ieşit primar din primul tur. El a fost reales zilele trecute cu un scor de aproape 80%, chiar dacă acum câteva luni a trecut la PNL. Cu două zile înainte de alegeri, edilul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa în timp ce încerca să ajute la stingerea unui incendiu. Din fericire, s-a ales doar cu răni superficiale, astfel că s-a putut prezenta la urne. Primarul din Băbana este şi un excelent bucătar. Însă pasiunea lui i-a adus foarte multe kilograme în plus, astfel că, în urmă cu câteva luni, s-a dus la o clinică din Oradea pentru a fi supus unei operaţii de liposucţie. Scăpat de surplusul de greutate, Ivan rezistă cu greu tentaţiilor culinare. De câţiva ani, în fiecare primăvară, primarul din Băbana organizează o întrecere de ATV-uri, la care nu ezită să ia parte, fiind pilot împătimit.

În plus, nu există petrecere sătească la care Bebe Ivan să nu-şi dovedească nonconformismul în materie de vestimentaţie. Deseori poate fi văzut purtând peruci colorate, pantaloni de piele sau costume în culori considerate nepotrivite pentru un edil.

Ce-i drept, lecţii de nonconformism cu priză la electorat a luat de la Florin Călinescu, actor cu care este foarte bun prieten şi care îşi are rădăcinile în zonă. „De când mă ştiu, am încercat să fiu eu însumi. Consider că fiecare are libertatea de a se exprima aşa cum ştie el mai bine, evident, fără a-i deranja prea mult pe cei din jurul său. Nu mă consider «altfel» dacă mă îmbrac nu ştiu cum sau dacă ajut un om şi mă trezesc la spital. Ăsta sunt eu!“, spune primarul argeşean.

FRESCĂ

„Sfântul“ de la Bascov Gheorghe Stancu - PSD - primarul comunei Bascov (Argeş), va mai rămâne în funcţia de edil încă patru ani. Duminica trecută a câştigat alegerile cu peste 78%. El a produs rumoare în tot judeţul după pictarea sa pe tabloul votiv al unei biserici din comună, sfinţită acum doi ani. Acesta era reprezentat alături de preotul paroh, PS Calinic, episcopul Argeşului, şi doi dintre sponsori. „Am fost pictat pentru că eram iubit de oameni. Cei mai mulţi bani pentru construirea acelei biserici au venit de la primărie. După ce s-a făcut mare tam-tam, am luat hotărârea acum câteva luni de a se şterge acel tablou şi de a fi înlocuit doar cu chipurile lui PS Calinic şi ale sponsorilor“, a declarat primarul.

REALES

Constantin Drăghici, haiducul din Amărăşti

Primarul Constantin Drăghici (foto centru) din Amărăşti (Vâlcea), sau Haiducul Costel, cum îl alintă localnicii, a câştigat din primul tur pentru a doua oară consecutiv. Porecla i se trage de la poziţia de lider al renumitului grup vocal „Haiducii din Amărăşti“, format cu precădere din funcţionarii primăriei, care au la activ două albume. Drăghici este bucuros că a câştigat din nou primăria pentru că, spune el, poate să finalizeze proiectele începute în mandatul trecut. Iar când treburile nu-i merg strună, primarul cântă «Caii pasc, haiducii cântă, nimenea nu-i ascultă» până reuşeşte să uite de probleme.

PRIMARUL CIOPLIT Chip de edil „simpatic“ Primarul comunei vâlcene Prundeni şi-a expus propria-i statuie pe masa din holul primăriei. Capul-statuie i-a fost dăruit lui Ion Horăscu în 1996, cu ocazia învestirii sale în funcţie.

Ce să facă el acum, cu un capstatuie, că e jenant să-l pui la vedere... „Zice lumea «Io-te, bă, îşi făcu ăsta statuie!». Am dus-o într-o cămară p-aci, da’ ăştia mă tot întrebau că undei, şi până la urmă am lăsat-o afară... Nu-s eu frumos, da’ sunt simpatic“, râde Horăscu, scuzându-se, parcă, pentru că a câştigat doar 51,4% din voturi „fiindcă a fost o campanie cam murdară“. Un şofer şi un referent din fosta lui firmă de lacuri şi vopsele, cărora le-a dat să mănânce o pâine timp de zece ani, i-au tot purtat sâmbetele în campanie, dar până la urmă a luat şi al treilea mandat.

Primarul Prundenilor suferă de proiectită. Şi-a pus singur în cârcă 31 de proiecte pe care are de gând să le ducă la bun sfârşit. Asfalt, apă şi canalizare, două parcuri industriale unde firmele care lucrează pentru uzina Ford vor crea locuri de muncă, zece centrale eoliene etc.

Horăscu ne asigură că n-a glumit când a dat de veste că vrea să doteze centrul medical social cu biciclete, steppere şi căzi cu bule de aer. „Centrul va avea 150 de locuri de cazare, şi astfel cetăţenii comunei nu vor mai fi trimişi în alte părţi pentru tratamentele de recuperare“. Şi mai are un dor primarul: o televiziune, unde el va face interviuri „cu prefectul, cu alţi primari, cu oameni de la Agricultură, de la fonduri europene...“.

Într-o lună, va porni şi acest proiect, printr-o asociere între şapte localităţi din Valea Oltului. „Vom merge şi vom face materiale în fiecare comună cu carul de reportaj. Seara, la opt, oamenii or să se uite la televizor să vadă ce mai zice nebunul ăla de primar“, anticipează hâtru Horăscu.

PREFERINŢE Învingători cu nume memorabile

Locuitorii din comuna Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi cei din Chevereşul Mare, judeţul Timiş, au ales să fie conduşi de primarii Vasile Laba şi Marcel Muia. Candidat din partea PDL la Primăria Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba şi-a promovat sloganul electoral „Noi ne ţinem de cuvânt“ şi a câştigat alegerile din primul tur, cu 86,73% din voturi.

Alegătorii din localitatea timişeană Chevereşul Mare au considerat că Muia este cea mai bună alegere şi pentru următorii patru ani. Candidat din partea PSD, Marcel Muia a fost reales în funcţia de primar cu peste 70% din voturi.