Ninsori și viscol în următoarele ore. Alertă meteo de vreme severă

Ninsori și viscol în următoarele ore. Alertă meteo de vreme severă Zăpada de bere a pus stăpânire pe Europa. Țările afectate/ Sursa foto: Foto 12961964 © Paul Hakimata | Dreamstime.com

Meteorologii au emis o alertă meteo, de tip cod galben și portocaliu, pentru mai multe zone din țară. Meteorologii avertizează că urmează câteva ore cu ninsori, viscol și vânturi ce vor bate cu peste 100 de kilometri pe oră.

Ninsori, viscol și vânt puternic ce va bate cu peste 110 kilometri pe oră, estimează meteorologii pentru următoarele ore. ANM a emis două alerte de tip cod galben și portocaliu, pentru vreme rea. Meteorologii anunță căderi de zăpadă însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, chiar viscol, în zonele de munte. Aceste avertizări au fost emise pentru altitudini mai mari de 1.700 de metri.

Un alt cod galben de vânt puternic este şi în Dobrogea.

Ninsori și viscol în mai multe zone din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru intensificări ale vântului, viscol, căderi de zăpadă însemnate cantitativ. Alerta este valabilă începând cu ziua de marţi, de la ora 10.00, până miercuri, la ora 8.00.

Ne puteți urmări și pe Google News

Meteorologii vizează zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Mureş, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

„În intervalul menţionat, la munte, mai ales la altitudini de peste 1.500 m, va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. Cantităţile de apă vor fi local de 20...35 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60...75 km/h, şi vor fi intervale cu viscol şi vizibilitate redusă”, a arătat ANM.

Pe lângă ninsori vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de 45 până la 50 km/h. Acestea se vor înregistra în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei şi în estul Munteniei.

Iarna

Sursa foto: Foto 23151019 © Joe Sohm | Dreamstime.com

Alertă meteo de cod portocaliu

Marţi, între orele 12.00 şi 23.00, va fi Cod portocaliu de viscol și ninsori. ANM indică Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Sunt vizate judeţele Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov.

„În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1.700 m, vor fi intensificări susţinute ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, va ninge şi va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, au transmis meteorologii, așa cum rezultă din alerta meteo.

Ninsori urmate de vânt puternic

O altă atenționare de tip Cod galben, privind intensificări ale vântului, va fi valabilă, de marţi, de la ora 14.00, până miercuri, la ora 10.00. În acest caz sunt vizate, conform prognozei meteo, județele Tulcea şi Constanţa.

Astfel, în intervalului menţionat, în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 până la 60 km/h. Izolat vântul va atinge și viteze de peste 70 km/h pe litoral, indică prognoza.