“Nimic nu merge în această lume fără Unitate. Omul este chemat la Unitate și la Bucurie, dintru Începuturi ”. România spirirtuală

În perioada 2 - 6 octombrie 2019, Iașiul, centru al artei și al culturii ridicate la grad de excelență, va deveni un cuibar rotind nu de ape, ca în versul eminescian, ci de oglindiri ale adâncilor trăiri duhovnicești atinse prin cânt, prin Muzica bizantină - izvor din arta care ridică cortina minții și a inimii, unind ca printr-un tainic legământ. Cerul din miezul sufletului omului cu Cerul cel purtător de Dumnezeu.

Acest eveniment aduce laolaltă muzicieni din țară și de peste hotare (Grecia, Rusia, Georgia, SUA, Franța, Liban, Ungaria), într-o serie de activități : concerte, lansări de carte, ateliere de lucru. Festivalul oferă publicului o ocazie aparte de a coborî în Timp, urcând trepte alte muzicii liturgice de milenară tradiție, muzică răsăriteană cultă, păstrată vie de soliști cu reputație internațională.

Cu 2 săptămâni în urmă, Brașovul a fost gazda Festivalului Internațional de Muzică Bizantină, eveniment la care, de asemenea, Corul TRONOS a așezat laolaltă, prin glas și trăire, Tronurile cerești cu tronurile lăuntrice ale inimilor celor prezenți. TRONOS, Corul Catedralei Patriarhale, ne va întâmpina și la Iași.

Irina Stroe: Părinte Mihail, frumos spuneați în aceleași publicație, dar alt dialog, că muzica bizantină se naște cu adevărat în strană. Mult mi-a plăcut această mărturisire. Strana devine astfel Oul, sămânța din care frumosul și înalțimea vibrației “dau cioc” vremurilor, sparg coaja cotidianului rece și răzbat spre inimi. Catedra ii asigură stâlpul de a urca spre nivelul academic. Însă lipsită de trăire, desprinsă de experiența Auzului cu inima, aceste note nu prind rădăcini adânci. Cum simțiți d-voastră că Aud acest mesaj oamenii prezenți la Festivalurile de muzică bisericească și la evenimentele de cultură și de spiritualitate ortodoxa?

Arhidiacon Mihail Bucă: Este o întrebare foarte frumoasă. Mă bucur mult că am reușit să aducem în atenție această muzică bizantină, să o ridicăm pe un eșafod ce merită tot respectul și care are forța de a modela orice suflet pietrificat; este muzica tânguită de sihaștri, de pustnici, este muzica sfinților. Muzica Bizantină poate fi cântată atât de un solist cât și de un cor. Corul Tronos a performat printr-un număr mare de psalți și a ajuns, astfel, pe multe scene ale lumii. Cât despre strană, strana este nivelul academic al acestei muzici, iar oamenii simt și vin ca spre o chemare. Oamenii de calitate servesc muzică de calitate.

Irina Stroe: În matrixul prezentului, când lumea a devenit un labirint în care omul încearcă deseori să își fixeze de unul singur, independent de trăirea unei experiențe profunde cu Dumnezeu, potecile prin viață, acest gen de Festival vine ca o strigare de bucium, puternică, totuși discretă și blândă chemare spre trăirea unei metanoia.

Din cele mai vechi timpuri, sunetul a avut rostul de a înălța sau a cobora starea de fapt a omului, iar muzica, îngemanare de note, instrumente și de voce, prin înălțimea vibrației ce o poarta, i-a fost ființei umane ghid spre auto-cunoaștere și re-cunoașterea cea a priori. Cu atât mai mult, trăirea, nu doar ascultarea rece, neutră, a muzicii bizantine ( îmbratisare de cuvânt, note și glas) devine punte în istorie care unește rădăcini de trecut cu prezent.

Ajută omul să sape în el însuși, scormonind după acea sămânță de taină a unirii lui cu Cerul. Sunteți coordonatorul acestui grup minunat. Cât de importantă e unitatea în duh a sufletelor ce formează corul, mă refer la importanța în transmiterea acestui răvaș de Cer, care e muzica bizantină? Cum se menține și cum se crește această unitate de inimi și cugete laolaltă, astfel încât vibrația resimțită să fie mereu una înălțătoare, care să te desprindă din cotidian și să te adâncească într-o Lume...dincolo-de-lume?

Arhidiacon Mihail Bucă: Mă întrebați cum poate Tronos să se mențină pe el însuși. Cum pot eu să îi adun pe toți laolaltă, pentru ca noi toți, împreună, să dăruim cea mai bună stare într-un concert. Este foarte greu, mă bucur ca ați punctat acest aspect.

Înseamnă că ați văzut și ați simțit. Nimic nu merge în această lume fără unitate. Unitatea este plecată din Creația însăși. Omul este chemat la Unitate. Totul i se supune.Toată unitatea Creatiei este la mâna lui Adam celui creat. Această muzică minunată sună frumos dintr-un vers solistic, din inima și gândul unui solist, dar cea mai frumoasă stare este când mai multi psalți ating același nivel de armonie. Muzica bizantina este greu de stabilizat. Când toți cântă pe monodie, totul trebuie să fie calculat, fiecare trebuie să știe intrarea, nuanța.

Eu am descoperit aceasta mai tarziu și am încercat să redau ce am simțit. Corul Tronos a început cu 5 suflete. Și am ajuns la 75 de membri. Bucuria cea mare nu este când se cântă într-un grup mic sau singur, ci când se cânta în grup mare. Abia atunci apare o vibrație extraordinară, toata inimile vibrează spre a scoate un Ceva.

Și oamenii vibrează laolaltă cu noi, cei care încercăm să ajungem la ei, să îi ridicăm din măturarea vremii. Vremurile ne matură pe toți, nu ni se pune ordine în gânduri, în cuget, iar noi trebuie să ne unim ca stare: în rugăciune , în muzică. Pornim de la ce spunea Mântuitorul.

Irina Stroe: Peste câteva zile doar, Iașiul va fi corabie cu ancora trimisă spre trecut, spre a îmbrăca Prezentul în Bucurie, grație divină, cultură, istorie și stare de rugăciune, toate în buchet.

Părinte Mihail, ați purtat darul cântului bizantin peste hotarele țării, Parlamentul European v-a fost gazdă, pentru ca , de atâtea alte dați, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, să împărtășiți darul de cânt, rugă și dogmă deopotrivă, înaltelor fețe bisericești de rit ortodox și catolic, ce au poposit pe plai românesc. Cu ce gând mergeți acum la Iași și ce va include programul Corului Tronos?

Arhidiacon Mihail Bucă: Ne bucură mult revenirea în acest oraș al sufletului primenit, focusat pe valoare, care a născut multe valori, oraș călăuzit de o mare Sfântă, Sf. Cuvioasa Parascheva, cu atâtea mănăstiri ce străjuiesc orașul de pe coline. Noi, Tronos, iubim Iașiul și oamenii lui, oameni ce simt muzica noastră.

Iașiul are si un Cor consacrat, academic, Byzantion, coordonat cu maiestrie și dăruire de Adrian Sârbu. Salutam pe această cale toate corurile participante.

Vrem să aducem în atenția inimilor repertoriul nostru, pus sub semnul Acoperământului Maicii Domnului, să adunăm toate sufletele într-un mănunchi.

Irina Stroe: Un gând coborat în inimă pentru noi, toți. Ca Părinte și ca Psalt, deopotrivă. Pentru cei care ne citesc și pentru cei care vor participa la programul Festivalului.

Arhidiacon Mihail Bucă: Tuturor care ne citesc, vă transmit cu caldură să fiți in unitate și bucurie. Să iubiți Biserica, ce este frumos, toată nuanța pe care Biserica o desfășoară și creează spre a bucura Omul, chemat spre rai. Iar noi vrem sa aducem acest rai în inimi.

Mulțumim celor care au organizat acest Festival și celor care ne ascultă și citesc. Dimpreună cu toată dragostea noastră. Vă rugăm să ne purtați în rugăciune, să pomeniți Corul Tronos, un cor minunat al acestei ere care adună multe suflete. Și pe cel mai mic și neînsemnat dintre psalți, Arhidiacon Mihail Bucă. Mulțumim.

Partea a II-a Interviu: 4 octombrie 2019.