Elon Musk a anunțat dezvoltarea unui robot umanoid conceput pentru a ajuta la acele sarcini repetitive pe care oamenii le urăsc. Musk a sugerat că robotul poate fi folosit la magazinele alimentare pentru orice sarcini care implică muncă manuală.
În mod previzibil, rețelele de socializare sunt pline de referințe la un șir de filme științifico-fantastice despre roboți în care totul decurtge în mod îngrozitor. Oricât de îngrijorător ar fi viitorul roboților din filmele „I, Robot” sau „The Terminator”, tehnologiile de bază ale roboților umanoizi reali și intenția celor care i-au creat ar trebui să producă multă îngrijorare, chiar teamă.
Aşa-numitul „Tesla Bot” este un concept pentru un robot elegant, de 125 de kilograme, asemănător omului (foto) care va încorpora tehnologiile Tesla de inteligență artificială auto și pilot automat pentru a planifica și urmări rute, a naviga în trafic – în acest caz, pietoni – și a evita obstacolele.
Planul are sens, chiar și în cadrul strategiei de afaceri al lui Elon Musk. Mediul construit este creat de oameni, pentru oameni. Așa cum a susținut Elon Musk la anunțul Tesla Bot, tehnologiile avansate de succes vor trebui să învețe să navigheze în același fel în care o fac oamenii.
Elon Musk, un om cu planuri mari
Mașinile cu conducere automată, rachetele interplanetare și interfețele creier-mașină sunt pași către viitor, Musk susținând că tehnologia poate salva omenirea. În acest viitor, energia va fi ieftină, multă și durabilă, oamenii vor lucra în armonie cu mașini inteligente și chiar vor deveni o specie interplanetară.
Este un viitor care, judecând după diversele eforturi ale lui Musk, va fi construit pe un set de tehnologii interconectate care includ senzori, actuatori, infrastructuri de energie și date, integrarea sistemelor și progrese substanțiale în alimentarea computerelor. Împreună, acestea formează o serie de instrumente formidabile pentru crearea de tehnologii transformatoare.
Musk își imaginează oamenii evoluând cu ajutorul tehnologiilor care sunt dincolo de om sau „super” umane. Dar înainte ca tehnologia să devină supraomenească, trebuie mai întâi să fie umană, sau cel puțin să fie concepută pentru a prospera într-o lume concepută de om.
Această abordare stă la baza tehnologiilor folosite la fabricarea mașinilor Tesla, inclusiv utilizarea extinsă a camerelor optice.
Musk: este un mic pas de la roboții pe roți inspirați de oameni la roboții pe picioare
Acestea, atunci când sunt conectate la inteligența artificială, ajută vehiculele să navigheze în mod autonom pe sistemele rutiere care sunt „concepute pentru rețele neuronale biologice cu microscop optic,” cu alte cuvinte, oameni, potrivit lui Musk. Tehnologia cu pilot automat folosită de Tesla este un punct de plecare pentru dezvoltatorii robotului Tesla Bot. Oricât de impresionantă este această tehnologie, se dovedește a nu fi atât de fiabilă.
Problemele referitoare la pilotul automat Tesla sunt exacerbate de comportamentul uman. De exemplu, unii șoferi Tesla și-au tratat mașinile cu tehnologie îmbunătățită ca și cum ar fi vehicule complet autonome și nu au acordat suficientă atenție condusului. S-ar putea întâmpla ceva similar și cu Tesla Bot?
Care sunt riscurile odată ce va fi testat robotul umanoid Tesla Bot
Tesla Bot poate veni cu foarte multe riscuri. Acestea includ posibile amenințări la adresa confidențialității și autonomiei, deoarece robotul colectează, partajează și acționează asupra informațiilor potențial sensibile, provocări asociate cu modul în care oamenii sunt susceptibili să răspundă roboților umanoizi, potențiale nealinieri între perspective etice sau ideologice, de exemplu, în controlul criminalității sau protestelor civile.
Acestea sunt provocări care rareori sunt expuse inginerilor, dar ignorarea lor poate însemna un dezastru. Riscurile pot apărea și atunci când persoanele neautorizate efectuează modificări care măresc performanțele robotului, făcându-l să se deplaseze mai repede decât intenționau proiectanții săi, de exemplu, fără să se gândească la repercusiuni.
Un alt risc poate apărea în cazul în care un robot umanoid ar putea amenința securitatea locului de muncă sau poate include sisteme avansate de supraveghere care ar putea submina confidențialitatea.
Apoi, există provocările tendințelor tehnologice care afectează inteligența artificială (Al) de ceva timp, mai ales în cazul în care aceasta duce la un comportament care se dovedește a fi extrem de discriminatoriu. De exemplu, algoritmii AI au produs rezultate sexiste și rasiste.
Doar pentru că putem, ar trebui dezvoltat Tesla Bot?
Tesla Bot poate părea un mic pas către viziunea lui Musk asupra tehnologiilor supraomenești. Dar planurile sale îndrăznețe ridică semne de întrebare serioase.
De exemplu, cât de responsabilă este viziunea lui Musk? Cine spune că ar trebui creat acest robot? Este acesta viitorul pe care Musk se străduiește să-l clădească pentru omenire? Și cine va suporta consecințele dacă lucrurile merg prost?
Acest lucru nu înseamnă că Tesla Bot nu este o idee bună sau că Elon Musk nu ar trebui să se laude că va revoluționa tehnologia. Utilizate în modul corect, acestea sunt idei și tehnologii inovatoare care ar putea deschide un viitor plin de promisiuni pentru miliarde de oameni. Dar dacă consumatorii, investitorii și alții sunt uimiți de noua tehnologie sau o resping și nu reușesc să vadă imaginea de ansamblu, societatea riscă să predea viitorul unor inovatori bogați a căror viziune depășește înțelegerea lor.
Dacă viziunile lor despre viitor nu se aliniază la ceea ce aspiră majoritatea oamenilor, aceștia sunt în pericol să stea în calea construirii unui viitor drept și echitabil. Poate că oamenii ar trebui să fie mai atenţi la Tesla Bot înainte de a trece la ideea de realitate, scrie sciencealert.