Băsescu susține că introducerea acestui sistem de vot ar putea să aibă mai mult success decât prezența fizică a electoratului în fața urnelor de votare.

De asemenea, fostul președinte consideră că actualul Guvern se contrazice şi nu reuşeşte să fie logic în contextul alegerilor.

„Este clar că alegerile trebuie să le desfăşurăm, trebuia introdus votul prin corespondenţă ca la urne să mergem cât mai puţini. Nu fac nimic pentru a evita prezenţa directă la urne, nu deschid restaurantele, dar se vor duce la secţiile de votare. E o contradicţie, oamenii aştia nu reuşesc să fie logici. Alegerile nu mai pot fi anulate, limita este depăşită” , susţine Băsescu.

În acest context, Băsescu consideră că mulţi alegători se vor feri de alegerile din septembrie. Teama de a nu se infecta cu noul coronavirus se va vedea în ziua alegerilor, a mai spus fostul președinte. Mai mult decât atât, acesta susţine că într-o secţie de vot se întâmplă acelaşi lucru ca într-un restaurant.

„Mulţi oameni se vor feri de aglomeraţie, dar se vor feri de acest tranzit prin acelaşi loc în care trec sute de oameni în aceeaşi zi. Oamenii se vor feri de aceeaşi cabină în care au intrat alţii, se va dimuna numărul de participanţi la vot. Într-o secţie de vot se întâmplă exact ce se întâmplă într-un restaurant” , a declarat fostul preşedinte.

În legătură cu declararea stării de urgenţă în România, fostul preşedinte susţine că nu este posibilă.

„Nu cred că în România se mai poate da stare de urgenţă. Toţi cei responsabili de gestionarea pandemie sunt compromişi. Au crezut că păcălesc populaţia, o fi păcălită dar nu au păcălit boala. Foarte multe ţări spun că pentru România se impune carantina 14 zile” , a spus Traian Băsescu la România TV.

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.

De asemenea, Executivul a adoptat o hotărâre privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020.

Data de 27 septembrie a fost stabilită ca dată de desfăşurare a alegerilor locale printr-o lege adoptată de Parlament.