Nimeni n-a mai îndrăznit până la el. Legile războiului, călcate în picioare de Trump

Nimeni n-a mai îndrăznit până la el. Legile războiului, călcate în picioare de TrumpSursa: Arhiva EVZ

Se poate vorbi de o „artă a războiului”, în măsura în care se respectă anumite reguli. Din păcate, cu Trump la putere și cu grațiereile date de el, angajamentul SUA față de legile războiului s-a erodat grav.

O analiză NationalInterest explică și de ce. Este aproape imposibil să faci ca fiecare țară din lume să fie de acord cu ceva. Dar în 1949, lumea a decis să reglementeze chiar actul cel mai fundamental pentru nașterea statului național: războiul. După atrocitățile celui de-al DoileaRăzboi Mondial, toate țările lumii au semnat patru convenții la Geneva, documente esențiale ale legii moderne a războiului. Și au decis că cele mai grave atrocități ale celui de-al Doilea Război Mondial nu se vor mai repeta. Și totuși, 72 de ani mai târziu, un președinte american a sfidat pe față aceste legi.

Disprețul președintelui Donald Trump față de legea războiului a afectat securitatea națională a SUA, relațiile cu aliații și partenerii Americii și, de asemenea, a subminat onoarea armatei americane. Președintele ales Joe Biden trebuie să ia o poziție imediată pentru a asigura aderarea SUA la legea războiului și pentru a reconstrui încrederea aliaților și partenerilor. Mai mult decât oricând, acum este în joc legitimitatea acțiunilor militare americane din întreaga lume, consideră publicația americană.

Trump nu a ascuns niciodată disprețul său față de legea războiului. În octombrie 2019, când urma să-l grațieze pe maiorul forțelor speciale, Matthew Golsteyn, scria pe Twitter: „Îi dresăm pe băieții noștri să ucidă, apoi îi acuzăm dacă ucid!”. Așa că Trump l-a grațiat pe Golsteyn, care a recunoscut că a ucis un civil neînarmat în Irak. Tot Trump l-a grațiat pe Clint Lorance, condamnat pentru că a ordonat soldaților săi să deschidă focul asupra civililor afgani neînarmați, în 2012. Iar lista poate continua cu Michael Behenna, condamnat pentru uciderea unui prizonier irakian, subofițerul Navy SEAL Edward Gallagher, condamnat pentru că a pozat cu cadavrul unui deținut ISIS din Irak. Săptămâna trecută, Trump a grațiat patru contractori ai firmei Blackwater care au ucis 17 civili nevinovați în Irak în masacrul din Piața Nisour.

Prin încălcarea legii războiului, Trump a îngreunat misiunea armatei SUA de a lucra cu parteneri și aliați, care vor fi mai reticenți în a lăsa militarii americani să acționeze pe teritoriile lor fără garanții că civilii vor fi în siguranță. În plus, grațierile au pus paie pe focul acelor facțiuni irakiene care cer retragerea completă a trupelor SUA.

Pe de altă parte, sfidarea legii războiului dăunează și moralului militarilor americani. Manualul Legii Războiului al Pentagonului spune că „Onoarea” este unul dintre principiile de bază ale legii războiului. Aderarea la legea războiului este ceea ce separă combatanții de simplii criminali. Iar respectarea regulilor care reflectă o morală globală permite soldaților americani să vină acasă și să pună liniștiți capul pe pernă.

În toată această vreme, Trump a erodat angajamentul SUA, ingnorând Legea războiului, care există pentru a proteja atât civilii, cât și combatanții de suferințe inutile. De aceea, Joe Biden trebuie să consolideze angajamentul SUA față de legea războiului și să-i pedepsească pe cei care o încalcă. De asta depind parteneriatele militare și onoarea trupelor SUA, conchide publicația americană.

Ne puteți urmări și pe Google News