Nikita Mihalkov revine la Cannes cu un film despre Rusia reală

Nikita Mihalkov revine la Cannes cu un film despre Rusia reală

Autor a 13 filme cu care a câştigat 35 de premii internaţionale, printre care un Oscar şi un Premiu al Juriului la Cannes (cu "Burnt by the Sun", 1994) şi un Leu de Aur, la Veneţia (cu "Urga", 1991), Nikita Mihalkov, 64 de ani, este de departe cel mai important regizor din Rusia.

El prezină, mâine, la Cannes, filmul  "The Exodus: Burnt by the Sun 2", fiind plasat deja printre favoriţii publicului, deşi duce cu sine povara renumelui de "bestia neagră" a evenimentului.

Frate al realizatorului Andrey Konchalovskiy şi fiul poetului Serghei Mihalkov, autorului imnului sovietic stalinist, Nikita aparţine unei familii de nobili ruşi ale cărei origini datează din secolul al XV-lea.

"Nu sunt un intelectual, ci un aristocrat", a spus producătorul, foarte apreciat pentru atmosfera cehoviană pe care a creat-o în filmele sale de debut, precum "Piesa neterminată pentru pianină" (1977).

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a fost primul lui rol major, acela al unui tânăr nepăsător, devenit simbol al politicii moscovite a anilor '60, rol pentru care actorul Mihalkov nu a fost niciodată prea îndrăgit în Rusia. "Era simplu. Am jucat propriul meu rol", a explicat, astăzi, rusul, citat de AFP în cadrul unui amplu reportaj. "Perioada liberală" a producătorului s-a sfârşit odată cu comunismul, la începutul anilor '90. De atunci, el - care îşi rezervă roluri de gentleman, prinţ sau ţar- pretinde că este un apărător al "conservatorismului" sau chiar al monarhiei. Regizorul cu visuri de preşedinte Asemenea protagonistului din primul său film, "Acasă, printre străini" (1974), Mihalkov a fost perceput ca un străin: un aristocrat în Uniunea Sovietică sau un monarhist printre liberali, scriu jurnalştii de la AFP. "Până la venirea la putere a lui Putin, în 2000, Mihalkov îşi întâlneşte eroii şi se demască", continuă aceştia. "Dumnezeu ni l-a trimis pe Putin. Putin mi-a redat respectul faţă de ţara mea", exclama cineastul la finalul anului 2008, când actualul premier de la Moscova s-a văzut pus în imposibilitatea de a candida pentru un al treilea mandat de preşedinte.

Interesant este că, până la preluarea Rusiei de către Putin, Mihalkov  însuşi a avut pretenţii prezidenţiale: "În ziua în care oamenii se vor gândi la mine ca la un preşedinte, voi lua în considerare şi această posibilitate", spunea cineastul în 1999. În acea perioadă el deţinea deja poziţia de lider ales al cinematografiei ruse, post pe care îl deţine şi în prezent, în ciuda cârcotelilor permanente din partea colegilor de breaslă. Aceasta explică, de altfel, şi receptarea puţin favorabilă pe care pelicula sa, The Exodus: Burnt by the Sun 2", care urmăreşte destinul tragic, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, al disidentului Kotov, care a fost şi protagonistul primei părţi.

"Critica a asociat filmul, în mod eronat, cu persoana care l-a făcut", a spus regizorul, recunoscând totodată că lungmetrajul său a fost blamat de către public.

"Unele filme au nevoie de timp pentru a fi apreciate", a încheiat controversatul cineast rus. Filmul lui Mihalkov a avut alocat un buget de 55 de milioane de dolari, ajungând astfel cel mai scump lungmetraj rus al tuturor timpurilor. Pelicula este împărţită în două părţi: : “Burnt by the Sun 2: Exodus” şi “Burnt by the Sun 3: The Citadel”. Mai multe detalii despre Festivalul de Film de la Cannes, aflaţi pe cinemas.ro.