Afirmațiile fostului lider USR au fost făcute la o dezbatere organizată luni pe această temă la Ministerul Transporturilor.

„Îngrijorarea mea este cu privire la concurența loială. Vreau să-mi răspundeți la următoarele trei elemente care, în opinia mea, nu duc către o concurență loială. Unul este prețul fix, prețul dinamic. Al doilea este calitatea de proprietar al mașinii sau posibilitatea de a o avea în comodat. Și a treia este vechimea mașinii. Dacă toate aceste trei elemente merg către transportul alternativ, atunci noi, practic, activitatea de bază – taximetria, o închidem și facem totul transport alternativ”, a spus Nicușpr Dan.

Ministerul Transporturilor (MT) a organizat, luni, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto (ridesharing), la care au participat zeci de reprezentanţi ai taximetriştilor, pe de o parte, şi ai companiilor de ridesharing, pe de altă parte.

Nicușor Dan a fost până anul trecut un susținător al aplicațiilor de ridesharing precum Uber și Bolt, dar între timp și-a schimbat radical părerea. Astfel, la începutul lui 2018 deputatul a depus o plângere la Tribunalul București împotriva unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București care obliga Uber și Bolt să funcționeze pe bază de dispecerat. El susținea atunci că aplicațiile pot fi folosite, dacă Legea taximetriei nu interzice acest lucru, scrie G4media.

La finalul lunii mai 2018, Nicuşor Dan, prezent la un protest al taximetriștilor în Piaţa Constituţiei, a fost huiduit de aceștia. Șoferii i-au reproșat că şoferii de Uber le fură clienţii şi locurile de parcare. Ulterior acestui episod, Nicușor Dan și-a schimbat opinia, pozițiile sale publice fiind exclusiv în favoarea taximetriștilor.

În decembrie anul trecut, deputatul USR a acuzat-o pe Gabriela Firea că i-a mințit pe taximetriștii independenți, cărora le promisese că le va viza toate autorizațiile până la începutul lunii decembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.