Nicușor Dan a anunţat că PMB a obținut anul acesta peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene și naționale, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
Nicușor Dan a făcut publică lista cu imobilele care vor fi consolidate. Primarul general al Capitalei a declarat că s-au obţinut peste 135 de milioane de euro. Aceste fonduri nerambursabile europene și naționale, s-au obținut în 2023. Banii sunt pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
Nicușor Dan, despre cele 21 de proiecte depuse de AMCCRS
Nicușor Dan a explicat, de asemenea, că 21 de proiecte sunt depuse de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Acestea fac parte din cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Mai exact, au fost selectate pentru finanțare.
Lista cu imobilele care vor fi consolidate. Sursa foto: Facebook.
„Peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene și naționale, am obținut în 2023 pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a spus Nicușor Dan.
Imobilele care vor fi consolidate seismic se află în zone protejate istoric, iar valoarea finanțării este de aproximativ 500,62 milioane lei.
„Concret, 21 de proiecte depuse de AMCCRS în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) au fost selectate pentru finanțare. Imobilele care vor fi consolidate seismic se află în zone protejate istoric, iar valoarea finanțării este de aproximativ 500,62 milioane lei”.
Clădiri care vor fi consolidate.
Lista cu imobilele care vor fi consolidate
Nicușor Dan mai spune că, prin PNRR, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor de Risc Seismic (AMCCRS) a semnat 17 contracte de finanțare. Toate în valoare totală de 283,4 milioane lei.
„Prin PNRR, AMCCRS a semnat 17 contracte de finanțare în valoare totală de 283,4 milioane lei. Printre clădirile care vor fi consolidate cu aceste fonduri se numără:
- Teatrul Bulandra,
- Teatrul foarte Mic,
- Muzeul memorial Gheorghe Tattarescu,
- Blocul Rosenthal sau Club A.
Alte 42 de imobile vor fi consolidate din bugetul local”, a mai informat Nicușor Dan.
Clădiri cu risc seismic în București
Pe site-ul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor de Risc Seimic, lista clădirilor vulnerabille în caz de cutremur e mare. Sunt în jur de 140 de pagini cu clădiri care au nevoie de consolidare. mai exact 2.754.
Dintre acestea, peste 350 sunt încadrate în clasa I de risc seismic, așa-numitele clădiri cu bulină roșie. Sunt imobile în pericol uriaș de prăbușire în cazul unui cutremur mai mare.
În clasa a II-a de risc seismic se încadrează alte aproape 370 de imobile. Clasa a II-a de risc seismic înseamnă că, în caz de cutremur, clădirile pot suferi degradări structurale majore, dar pierderea stabilității este puțin probabilă.