Candidatul Opoziției, Nicușor Dan, susține că Primarul general a avut la dispoziție patru ani să rezolve problema deșeurilor din București, dar nu a făcut nimic în această direcție. În opinia sa, Primăria Generală ar fi trebuit să aibă în vedere acest lucru și să identifice soluții.

„În loc să fi prevăzut din timp această situaţie şi să găsească o soluţie, Gabriela Firea convoacă un Consiliu General extraordinar pentru 23 martie, care să transfere sectoarelor responsabilitatea de a semna contracte cu gropile de gunoi. Este absolut iresponsabil ca un Primar General să constate azi că i-a expirat contractul cu groapa de gunoi şi să-i lase pe alţii să se descurce cu situaţia”, a arătat Nicuşor Dan, într-un comunicat de presă.

În opinia sa, Primăria ar fi trebuit să modifice sistemul de colectare, prin amendarea contractului cadru cu operatorii de salubritate, astfel încât să crească ponderea colectării selective a deşeurilor. În condițiile colectării selective, cantitatea de gunoi care ajunge la gropile de deșeuri ar fi fost mai mică.

„Nimic nu s-a întâmplat, iar riscul ca la sfârşitul lui 2020 Comisia Europeană să lanseze o procedură de infringement pentru Bucureşti pe problema deşeurilor (după cea pe calitatea aerului) este foarte mare”, a atras atenția Nicuşor Dan.

Comunicatul lui Nicușor Dan vine în contextul în care Consiliul General al Municipiului București va lua în discuție un proiect de hotărâre prin care se deleagă către consiliile locale ale sectoarelor 1-6 responsabilitatea încheierii contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale colectate în București.