Un sondaj de opinie, care arată o intenție de vot de 91%, realizat luna trecută în București, arată că, într-adevăr, Nicușor Dan are cele mai multe șanse să câștige alegerile locale în București. Acțiunile acestuia, prin Asociația „Salvați Bucureștiul” l-au făcut mai cunoscut și popular decât l-au făcut pe Vlad Voiculescu selfie-urile populiste din perioada în care a deținut portofoliul Sănătății în Guvernul Cioloș.

Potrivit răspunsurilor pe care le-au dat cei intervievați, 67% dintre bucureșteni sunt nemulțumiți de felul în care merg lucrurile în Capitală și consideră că prioritatea zero a Primăriei ar trebui să fie traficul. 25% s-au declarat mulțumiți.

Notorietate

Nicușor Dan se bucură de un grad ridicat de notorietate. 60% dintre subiecți știu cine este, iar 21% au auzit de el. O parte dintre bucureșteni, 21%, cred că Dan face parte din USR, însă 33% spun că este independent. Din cei 60% care știu cine este Nicușor Dan, 64% au indicat corect și au răspuns că acesta este deputat independent.

Nicușor Dan a părăsit partidul pe care l-a fondat înainte de referendumul pentru familie deoarece USR nu a susținut consultarea populară. A revenit doar formal în USR atunci când formațiunea a avut nevoie de semnătura lui pentru a face alianță electorală cu PLUS pentru euroalegeri. În ceea ce îl privește pe Vlad Voiculescu, rezultatele sondajului arată că doar 9% știu că acesta este membru PLUS. 28% au indicat USR, însă un procent zdrobitor, 61%, arată că subiecții nu știu din ce formațiune face parte acesta.

Gabriela Firea rămâne favorită

Dacă alegerile ar avea loc curând și dacă partidele de Dreapta ar avea fiecare candidat, Gabriela Firea ar câștiga alegerile cu 29%. Nicușor Dan ar obține 28%, Rareș Bogdan (numele lui este vehiculat ca fiind candidatul liberalilor), 22%. Vlad Voiculescu ar fi votat de 12% dintre bucureșteni.

Cu zece procente avans

Sondajul conține și un set de întrebări în diverse combinații de candidați. Nicușor Dan reușește să obțină cu zece procente mai mult (79%) din rândul electoratului USR+PLUS decât Vlad Voiculescu (69%). Dacă nu ar candida Dan, cele mai multe procente din cele zece ale lui în avans s-ar duce la Rareș Bogdan (7%) și 3% la Gabriela Firea.

Paradoxal, numărul celor care cred că partidele aflate în opoziție cu actualul Primar al Capitalei nu trebuie să aibă candidat comun este sensibil mai mare decât cei care consideră că un candidat unic ar avea mai multe șanse. Au fost întrebați doar cei care au spus că votează PNL și Alianța USR+PLUS.

La întrebarea legată de candidatul care ar avea cele mai multe șanse să o învingă pe Gabriela Firea, Nicușor Dan și Rareș Bogdan sunt la egalitate, cu 22%. Doar 8% dintre subiecți consideră că Vlad Voiculescu ar putea câștiga în fața actualului edil.

 

Te-ar putea interesa și: