Nicuşor Dan, despre Mineriada din 1991: Jandarmeria poate face față unui protest de acest tip
- Andrei Pospai
- 15 mai 2025, 22:30

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan, a declarat joi, la TVR, că un protest similar cu Mineriada din 1999 nu s-ar mai putea întâmpla în România de azi.
Acesta a afirmat că Jandarmeria ar putea gestiona o astfel de situație, spre deosebire de anii de început ai democrației, când trupele de ordine au fost depășite de structurile sindicale ale minerilor.
„Aşa ceva nu se mai poate întâmpla în România”
„Erau anii de început ai democraţiei. Aşa ceva nu se mai poate întâmpla în România de azi.
Jandarmeria poate face faţă unui protest de acest tip. S-a făcut atunci un transfer de responsabilitate de la Ministerul de Interne la Ministerul Apărării.
Oamenii aşteaptă de la preşedintele României autoritate. Când trupele de jandarmi au fost învinse de nişte structuri sindicale e greu să mai ieşi să comunici”, a explicat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a explicat că președintele României trebuie să comunice clar cu populația în astfel de momente și să transmită un mesaj de stabilitate.
„Imediat ce lucrurile se termină să iasă din nou şi să spună Iată, situaţia a revenit sub control”, a mai spus el.

MIneriada. Sursa foto: Arhiva EvZ
Măsurile economice propuse de Nicuşor Dan
În cadrul aceleiași dezbateri de la TVR, Nicuşor Dan a vorbit despre măsurile economice pe care le-ar lua dacă ar ajunge la Cotroceni.
Acesta a explicat că România trebuie să echilibreze deficitul bugetar, care a ajuns la 9%, și că există patru soluții pentru redresarea economică.
„Pe termen scurt, noi trebuie să echilibrăm deficitul. Știți că Guvernul, în ianuarie, și-a propus un deficit pe 2025 de 7%.
După primele trei luni, proporțional, el se duce din nou către 9%. Și sunt cele patru măsuri de care am vorbit: Fondurile Europene, combaterea marii evaziuni, limitarea cheltuielilor statului și companiile de stat”, a declarat candidatul independent.
Nicuşor Dan a subliniat că nu intenționează să crească taxele în 2025, ci să reducă cheltuielile și să combată evaziunea fiscală.
„Am reușit să fac asta cu mari eforturi la Primăria Capitalei, ceea ce-mi doresc și o să fie parte din discuția cu partidele parlamentare, pe formarea unui nou guvern, a nu crește taxele în 2025, să reușim să ajungem la 7% de deficit, tăind din cheltuieli, reușim să combatem evaziunea fiscală și fără să ne atingem de taxe”, a precizat el.