Evenimentul Zilei > Politica > Nicușor Dan atacă baronii locali
Nicușor Dan atacă baronii locali

Nicușor Dan atacă baronii locali

Nicușor Dan a sesizat că se pregătes premize pentru consolidarea poziției primarilor care sunt în funcție, pentru viitoarele alegeri.

Nicușor Dan a emis un comunicat de presă, prin care denunță un nou abuz. ”1. In sedinta de ieri, Comisia de cod electoral a votat pentru pastrarea procedurii de alegere a primarilor dintr-un singur  tur. Aceasta prevedere este vadit anti-democratica, din mai multe motive

1)      avantajeaza primarii in functie; la alegerile locale din 2012, marea majoritate a primarilor au fost realesi

2)      reduce dezbaterea in campania electorala; la alegerile locale din 2012, marea majoritate a primarilor in functie au refuzat dezbaterea electorala cu contracandidatii

3)      ridica o problema de legitimitate; se poate intampla ca un primar sa fie ales cu 20-30% din voturi, nefiind reprezentantul unei majoritati a cetatenilor.

 

In concluzie, este o masura care incurajeaza fenomenul de baronizare al administratiilor locale.

 

2. De asemenea, Comisia a votat pentru pastrarea pragului electoral de 5% si pentru candidatii independenti la consiliile judetene si locale, desi in multe consilii procentul de voturi corespondent unui loc in consiliu este de 2-3%.

 

3. Comisia a refuzat sa permita accesul presei la dezbateri.

4. De asemenea, Comisia nu a transmis on-line lucrarile. Toate cele patru decizii ale Comisiei sunt in dezacord cu solicitarile unanime ale organizatiilor neguvernamentale”.