Nicuşor Constantinescu "îşi trage" poliţie

Nicuşor Constantinescu "îşi trage" poliţie

Consilierii judeţeni au votat ieri un proiect prin care transportatorii vor fi traşi pe dreapta de către agenţi subordonaţi Consiliului Judeţean Constanţa.

De luna viitoare, şoferii care circulă pe drumurile judeţene din Constanţa vor avea surpriza de a fi opriţi în trafic, în 18 puncte de control, de către „agenţi constatatori“, împuterniciţi de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa să verifice „respectarea Legii drumurilor“. Iniţiativa îi aparţine preşedintelui CJ, pesedistul Nicuşor Constantinescu, iar primul punct de control a fost deja amenajat în comuna Ciorcârlia.

Oficialii Ministerului Internelor susţin însă că decizia de ieri a consilierilor constănţeni nu are nicio bază legală. „O astfel de măsură ar putea fi luată doar în baza Legii Poliţiei Locale, care se află însă în faza de proiect. Mai mult, chiar şi în condiţiile în care legea ar fi fost adoptată, o asemenea structură nu poate funcţiona în subordinea consiliului judeţean, în paralel cu poliţia locală din subordinea primăriilor“, au explicat, ieri, reprezentanţii.

„Dacă era ilegal, o ataca prefectul!“

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, în şedinţa de ieri, consilierii judeţeni PSD şi PNL au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind „mandatarea agenţilor constatatori ai CJ şi ai Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri să efectueze oprirea pentru control în trafic a autovehiculelor de mare tonaj care circulă pe drumurile judeţene“. Pasul următor: hotărârea trebuie aprobată de prefect, iar în maximum o lună proiectul poate fi aplicat.

„Este total ilegal. Vor înfiinţa bariere pe drumurile judeţene şi serviciul de taxare va fi efectuat de o societate mandatată de preşedintele consiliului judeţean, care va lua un procent de până la 10% din această taxă, aşa cum s-a stabilit deja“, susţine consilierul PDL, Adrian Gheorghiţă.

Preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, consideră însă că proiectul nu încalcă nicio lege. „Taxa specială pentru transportatorii care folosesc drumurile judeţene şi depăşesc greutatea aprobată prin hotărâre de CJ va fi încasată de agenţii constatatori, care nu se substituie poliţiei. Vor fi lângă poliţişti. Dacă era ilegal, o ataca prefectul!“, se explică preşedintele CJ.

În plus, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Vasile Moldovan, spune că maşinile de marfă vor fi oprite în 18 puncte de control amplasate pe drumurile judeţene, şi nu în trafic. „Şoferul este obligat să oprească pentru a fi verificat şi, eventual, taxat. Agenţii vor acţiona în aceste puncte de control împreună cu poliţiştii“, susţine, la rândul său, şi Vasile Moldovan.   Pe de altă parte, reprezentanţii CJ Constanţa explică necesitatea proiectului prin faptul că transportatorii „trebuie disciplinaţi“ şi că banii obţinuţi vor fi folosiţi doar pentru repararea şi întreţinerea drumurilor.

CELEBRU A adormit la volan în intersecţie Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a ajuns celebru în întreaga ţară în urmă cu doi ani, după ce a adormit la volan într-o intersecţie din Constanţa. Mai exact, în octombrie 2006, autoturismul condus de Nicuşor Constantinescu a staţionat aproape 30 de minute într-o intersecţie. La scurt timp, patru echipaje de poliţie au ajuns la faţa locului pentru a dirija circulaţia şi au încercat fără succes să-l scoată din maşină pe preşedintele consiliului judeţean. Mai mulţi martori au declarat atunci că Nicuşor Constantinescu a condus mai mulţi kilometri prin oraş sub influenţa băuturilor alcoolice, după care a adormit la volan. (Mara Popescu)