Evenimentul Zilei > Justitie > NICUȘOR CONSTANTINESCU a dat în JUDECATĂ Penitenciarul Poarta Albă
NICUȘOR CONSTANTINESCU a dat în JUDECATĂ Penitenciarul Poarta Albă

NICUȘOR CONSTANTINESCU a dat în JUDECATĂ Penitenciarul Poarta Albă

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, a contestat la Judecătoria Medgidia o decizie a Comisei de disciplină din închisoare, magistrații urmând să judece, astăzi, plângerea acestuia. Decizia instanței va fi defintivă.

După scăderea perioadelor în care a fost  arestat preventiv, sau la domiciliu, dacă dovedesc că s-au îndreptat și pot fi integrați în societate, un deținut poate fi eliberat condiționat dacă a îndeplinit fracția de 2/3 din condamnare. În cele mai multe cazuri, cea care, în astfel de situații, aprobă și propune liberarea condiționată a unui deținut este Comisia de liberări din penitenciar. Nicușor Constantinescu pare să fi deranjat însă comisia cu pricina. Surse din penitenciar au dat de înțeles că, tocmai din cauza comportamentului deținutului, nu s-a luat în discuție o eventuală propunere de liberare condiționată.

Așa se poate explica și faptul că Nicușor Constantinescu a depus la Judecătoria Medgidia o acțiune prin care contestă o rezoluție a Comisiei de disciplină din Penitenciarul Poarta Albă, centrul de detenție fiind chemat în instanță în calitate de intimat. Plângerea a fost depusă conform  articolului 104 din Legea 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Plângerea impotriva hotărârii comisiei de disciplină poate fi depusă în mai multe situații. “Împotriva încheierii judecătorului de supraveghere a privării de libertate, persoana condamnată și administratia penitenciarului pot introduce contestație la judecătoria în a cărei circumscripție se află penitenciarul, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii”, este unul din alineatele articolului 104, din legea invocată în contestație de către Nicușor Constantinescu.

Nicușor Constantinescu este închis la Penitenciarul Poarta Albă, fiind condamnat, în iunie 2016, la 5 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal Constanța. El a cerut de două ori revizuirea dosarului însă instanțele din Constanța au respins solicitarea.O altă cerere de revizuire va fi judecată în luna octombrie la Tribunalul Constanța. Nicușor Constantinescu este judecat în alte cinci dosare, în două dintre ele fiind condamnat, în primă instanță, la ani grei de închisoare.